Belföld

Szonda: minden harmadik ember fideszes

A korábbinál is mélyebb politikai szakadék mutatkozott a bal- és a jobboldal között októberben a Szonda Ipsos közvélemény-kutatása szerint, amely egyúttal stabil Fidesz-fölényt mutat.

Az október elsejei önkormányzati választások eredményének értelmezése minden eddiginél hevesebb kormány-ellenzék viszályba fordult – derül ki a szombati Népszabadságban közölt Szonda Ipsos-felmérésből. A nyertes párt amúgy magas támogatottsága azonban nem növekedett. A

szabadságharc ünnepnapjai előtti héten a biztos pátválasztók körében a Fidesz 17 százalékkal vezetett az MSZP előtt. Ez 3 százalékkal kisebb előny, mint amekkora a Szonda Ipsos szeptemberi vizsgálata idején volt. Az összes választókorú 33 százaléka szavazna a Fideszre, míg 24 százalékuk az MSZP-re.

Változatlan Fidesz-fölény

Szeptemberben ez az arány 34, illetve 22 százalék volt. “A két párt támogatását hónapok óta széttartó görbékkel jellemezhetjük, ez a tendencia most megállt, s valamelyest megfordult. Jelenleg egyébként minden harmadik választókorú mondható fideszesnek, s minden negyedik szocialistának.

A kisebb pártok közvéleménybeli pozíciói lényegében hónapok óta változatlanok: az MDF és az SZDSZ azonos szinten, öt százalék alatt stagnál, a KDNP-nek a mérés szerint nincs érzékelhető tábora” – olvasható.

Mélyül a szakadék

Az elemzés szerint októberben a korábbinál is erősebb politikai szakadék mutatkozott a bal- és jobboldali szavazók között. Az eddigi csúcsértékeket is jóval meghaladva a szocialisták 76 százaléka számára a polgári párt a legellenszenvesebb, míg a Fidesz híveinek 78 százaléka leginkább az MSZP-t utasítja el.

A baloldali párt szimpatizánsai között minden tizedik még ma is a régóta parlamenten kívüli MIÉP-et tartja a legelfogadhatatlanabb pártnak. A két kis párt, az MDF és az SZDSZ pozíciója a közvéleményben hónapok óta nem változik, most sem lépik át a parlamenti küszöböt. Magas az aktivitási szint: a Fidesz táborában 81, az MSZP-ében 78 százalék biztos választási résztvevőnek gondolja magát, miközben minden eddiginél erősebbek a másik oldallal szembeni ellenérzések.

Szocialista előny a nyugdíjasoknál

A két nagy párt támogatottságában bekövetkezett minimális szűkülés azt eredményezte, hogy az elmúlt hónapokhoz képest több olyan társadalmi csoport van, ahol a szocialisták lemaradása elenyészővé vált, vagy – mint a diplomásoknál – utolérték a Fideszt. Holtverseny közeli állapotot, enyhe Fidesz-többletet regisztráltak a közvélemény-kutatók az érettségizettek, a fővárosiak, az 50 év körüliek körében. A szocialista párt előnye továbbra is csupán a nyugdíjasok között egyértelmű.

A Szonda Ipsos október 15-22 között végezte a felmérést, 1500 felnőtt ember megkérdezésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik