Belföld

Joghézagot pótolt a főváros?

A fővárosi közterület-használat szabályairól szóló rendeletmódosítás joghézagot tölt meg tartalommal - közölte Steiner Pál, az MSZP frakcióvezető-helyettese pénteken az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Steiner visszautasította az ellenzéki képviselőknek azt a vádját, hogy a rendelet „sárba tiporja” a gyülekezési jogot. A Fővárosi Közgyűlés joga és kötelessége a közterület-használatot rendezni – fűzte hozzá. Úgy vélte, az ellenzéki képviselők nem azért vonultak ki csütörtökön az ülésről, mert demokráciaellenesnek látják a rendeletet, hanem azért, mert sérelmezték, hogy egyetlen olyan bizottság felállását szavazták meg, amely az engedélyeket kiadja.

Emlékeztetett: eddig a politikai tüntetések, demonstrációk „úgy zajlottak, hogy az emberek valahol elmondták véleményüket, nem volt arról szó, hogy ott hihetetlenül nagy instrumentumokat építenek, hogy napokat ott tartózkodnak, hogy ott megindul egy jogosulatlan közterület használat”. Arra kérdésre, miért nem engedélyezte a rendőrség, hogy a gazdák traktorokkal vonuljanak a Parlamenthez, azt válaszolta: „a traktoroknak a szántóföldeken a helye, nem a városban”.

Mint fogalmazott, nem a traktorokat tiltották ki, hanem a fővárosi közterület-használatról szóló rendeletbe beillesztették azt a jogszabályi rendelkezést, amely szabályozza, milyen járművek közlekedhetnek a városban, köztereken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik