Belföld

A Fidesz Gergényi felfüggesztését kéri

A Fidesz arra kéri a budapesti rendőrfőkapitány feletteseit, hogy függesszék fel Gergényi Péter munkaviszonyát, mert tűrhetetlen és megmagyarázhatatlan a főkapitány viselkedése – jelentette be Pokorni Zoltán.

„A Fidesz nevében fölszólítjuk Gergényi úr feletteseit, hogy a lehető legrövidebb időn belül függesszék föl a főkapitányt, és kezdjenek vele szemben eljárást, mert az, amit Gergényi úr művelt az elmúlt napokban, az elmúlt héten, az tűrhetetlen és megmagyarázhatatlan” – mondta sajtótájékoztatóján a politikus. Pokorni szerint hazugság a budapesti főkapitány állítása, hogy a rendőrök nem vertek meg senkit október 23-án, és az is hazugság, hogy a rendőrök nem használtak viperát (teleszkópos botot). A Fidesz alelnöke emellett azt is kifogásolta, hogy a rendőrök több felvétel tanúsága szerint nem viselték azonosító jelvényüket a hétfői akciók során.

Azok a vezetők, politikusok, akik arra utasították a rendőröket, hogy ne tűzzék ki a rendőrségi törvény szerint kötelező azonosító jelvényt, előre tudták, hogy törvénytelen utasítást kapnak ezek a rendőrök, előre tudták, hogy arra utasítják majd ezeket a rendőröket: brutális módon, túlzó durvasággal lépjenek fel a tüntetőkkel szemben – mondta Pokorni.

Vérlázító

A Fidesz alelnöke felháborítónak és „vérlázító szemtelenségnek” nevezte Gergényi Péter sajtóban megjelent érvelését, miszerint az azonosítók intézkedés közben leestek a rendőrök ruhájáról. „Elfogadhatatlan az a magyarázat, amivel Gyurcsány Ferenc kapitánya él” – jegyezte meg a politikus, aki ugyanakkor hangsúlyozta: nem az egyes rendőröket kárhoztatják, hanem azokat, akik az utasításokat adták.

Az egyik újságíró az kérdezte a politikustól, van-e tudomása arról, hogy a mintegy ötezer leesett rendőrjelvényből egyet is megtaláltak volna Budapest utcáin. A Fidesz alelnöke azt mondta, ha ezerszámra hullottak el a jelvények, akkor annak minden bizonnyal nyoma kell hogy legyen. Pokorni szerint Gergényi Péter még mindig adós azzal a magyarázattal, hogy az Alkotmány utcából miért a Fidesz nagygyűlése felé tolták a rendőrök a tüntetőket, illetve miért fejre célozva alkalmazták a tömegoszlatásra Európában ritkán használt gumilövedékeket.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz szerint a rendészeti miniszternek is mennie kell-e, Pokorni Zoltán úgy válaszolt: a politikai, erkölcsi felelősség a miniszterelnöké, azt azonban nem tudja megítélni, hogy a jogi-közigazgatási felelősség érinti-e Petrétei József szakminisztert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik