Belföld

Rendőrkézen a T–34-es tank vezetője

Elfogták a rendőrök a Városháza parkban kiállított és a tüntetők által beindított T–34-es tank vezetőjét. A harckocsi visszakerült a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János karának kiállítóparkjába.

Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány bejelentette, munkatársai a megfelelő intézkedésekkel megállították a harckocsit, és elfogták annak kezelőjét. Hozzátette: utóbb kiderült, hogy a harckocsi lövegtornya nem működött. A T–34-es tankot, amit a Városháza előtti, 56-os kiállítás múltat idéző rekvizitumai között állítottak ki, hétfő délután indították be a tüntetők, majd a főkapitány szerint azzal a rendőrökre támadtak.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója az MTI-nek korábban azt mondta: minden arra utal, hogy az elkövetők előre felkészültek, hogy eltulajdonítsák és beindítsák a harckocsit.

Kormányszóvivői Iroda közleményében tudatta, hogy a rendőrség bűncselekmény elkövetése miatt folytat nyomozást, a Honvédelmi Minisztérium pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket az ügyben. Mint írják, az 1956-os forradalom és szabadságharc állami ünnepségsorozatának részeként állították ki a tankot, amiből a szervezők előzetesen eltávolították az akkumulátorokat és a harckocsi elektromos zsinórzatát is. A tank tornya le volt zárva (ennek kinyitásához egy speciális toronynyitó kulcsra van szükség), le volt lakatolva, ráadásul csak annyi üzemanyag volt benne, hogy a harckocsit odaszállító trélerről le tudjon jönni, illetve a rendezvény végén arra vissza tudjon menni (ez körülbelül 100 méter megtételére volt elegendő).


A rendzavarók a kiállítást védő kordont elbontották, a magukkal hozott két akkumulátort beszerelték, a tankból eltávolított elektromos zsinórzatot pótolták. Mindezek előtt a tank tornyáról lefűrészelték a lakatot. A harckocsi tornyának kinyitásához nem állt rendelkezésre a toronykulcs – vélhetően egy ehhez hasonló eszközt már előre elkészítettek. Ugyancsak speciális ismeretekre volt szükség a T-34-es elindításához is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik