Belföld

Közel száz embert állítottak elő

Körülbelül száz embert állított elő a rendőrség a hétfői és kedd hajnali tüntetéseken. „Az állomány jogszerűen, szakszerűen és törvényesen végezte dolgát" – jelentette ki Gergényi Péter.


Jármy Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályvezetője az előállítottak számát illetően kedden kora délelőtt még nem tudott pontos adatot mondani. Ezt azzal indokolta, hogy még jelenleg is tartanak az egyeztetések, így a szám még változhat. Az őrnagy elmondta, hogy az összecsapásokban (nézze meg az esti tömegoszlatásról készült videónkat!) tizenkilenc rendőr sérült meg, közöttük van könnyű és súlyos sérült is.



Kora reggel a budapesti rendőrfőkapitány a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában még azt mondta, hogy körülbelül harminc-negyven embert vett őrizetbe a rendőrség hétfőn és kedden hajnalban a budapesti zavargások helyszínein, és ő tíz alatti sérült rendőrről tudott.



„Az állomány jogszerűen, szakszerűen és törvényesen végezte a dolgát” – jelentette ki kedden Gergényi Péter, hozzátéve: úgy gondolja, hogy hibakeresés helyett a tisztes állampolgárok részéről a rendőrség köszönetre tarthat igényt.

A főkapitány elmondta: az engedély és bejelentés nélküli tüntetések hétfőn délután 3 óra után kezdődtek (Harc a Nyugatitól az Astoriáig – az FN videója), a helyzetet éjjel 2 órára sikerült konszolidálni. Mint közölte, „tíz alatti a rendőrsérültek száma” ebben a pillanatban, de tapasztalataik szerint sok rendőr nem azonnal jelentkezik orvosi kezelésre, így pontos adatot nem lehet mondani. A civil sérültek számáról a rendőri vezető nem tudott nyilatkozni.

Gergényi Péter nem konkretizálta, hány rendőr volt az utcákon, mindössze annyit közölt: nagyon komoly erőt mozgósítottak, annyi rendőrt, amennyi szükséges volt ahhoz, hogy fel tudják számolni a jogellenes cselekményeket.

Kiemelte, hogy hétfőn a Deák téren állt az oszlatás mindaddig, amíg a Fidesz-nagygyűlés be nem fejeződött. Megfogalmazása szerint azért döntöttek így, nehogy „összemosódjon” egy békés tüntetés egy engedély nélküli és jogsértő cselekményeket végrehajtó tüntetéssel. A jogsértő magatartást tanúsítók azonban azt a taktikát választották, hogy megpróbáltak „rásimulni” a békés demonstrációra, hogy védelmet nyerjenek – tette hozzá.

Arra a felvetésre, szükség volt-e gumilövedékek használatára, és tudják-e, milyen szögben illik kilőni a könnygázgránátokat, Gergényi Péter azt mondta: „a kákán is csomót keresőkben vetődhet fel ilyen kérdés”, a rendfenntartó erőknek a rendelkezésükre álló törvényes eszközök felhasználásával helyre kell állítaniuk a közrendet és a közbiztonságot. Mint mondta, egy idézőjelezett harchelyzetben nem lehet millimétereket számolni balra vagy jobbra, föl vagy le, nonszensz egyáltalán a felvetés is.

Gergényi Péter jelezte: egészen reggelig tartott a jogsértő cselekményt végző személyek felderítése, az őrizetbe vettek számáról reggel 7 óra körül készítenek számvetést.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik