Belföld

Gyurcsány: a kormány a rend pártján áll

Azért fogok tenni, hogy az országba visszaköltözzön a nyugalom – mondta keddi napirend előtti felszólalásának végén Gyurcsány Ferenc, akit később Semjén Zsolt kereszténydemokrata politikus Münnich Ferenc örökösének nevezett. Kuncze szerint megdőlt a politikai idiotizmus csúcsa, míg Dávid Ibolya Orbánt és Gyurcsányt is távozásra kérte.

A kormánypárti képviselők tapssal, az ellenzékiek kivonulással köszöntötték a napirend előtt szólásra emelkedő miniszterelnököt az Országgyűlés keddi plenáris ülésén. A már ismert módon csak Navracsics Tibor fideszes és Semjén Zsolt kereszténydemokrata frakcióvezető maradt a helyén.

„Rajtam akartak ütni, de Magyarországon álltak bosszút”

Csúfos és felelőtlen hatalmi játszmába kezdtek, a nemzeti önérzet felhasználásával kalandba rántják az országot – fogalmazott általános alannyal az ellenzéki padsorok felé fordulva beszéde elején Gyurcsány Ferenc. Ezt nem fogjuk megengedni – közölte a miniszterelnök.

Csak egy Magyarország van, hitünk szerint lehet tisztelni egymást, a szabadság és a rend összeilleszthető. Tüntetni szabad, zavargást szítani tilos; a rendőrségnek ilyenkor törvényesen fel kell lépnie, ez rendőrségi kötelesség – folytatta a kormányfő, aki szerint mindenkinek döntenie kell: a rend vagy a rendzavarók pártján áll-e.

A kormány a rend pártján áll, azok pártján, akik ünnepelni és sétálni szerettek volna a nemzeti ünnepen bezárkózás helyett – mondta Gyurcsány. A kormányfő családi példát idézve úgy vélte, hogy vannak pillanatok, amikor békében kell ünnepelni, mert ilyenkor jó embernek lenni, szeretni, megbocsátani. Tegnap a kormányfő elleni jogos vagy jogtalan kritika elvette az ünnepet millióktól, „rajtam akartak ütni, de Magyarországon álltak bosszút” – közölte a kormányfő.

Honnan kerültek elő a rendzavarók? – tette fel a kédést a miniszterelnök. Válaszolt is: eddig is itt voltak, csak úgy tudták, hogy amit gondolnak és tenni szeretnének, az szégyenteljes és törvényellenes, csak a focipályán vagy a kocsmában volt nagy a szájuk. Most kijöttek politikusok, akik a nemzet egyetlen képviselőinek mondják magukat, érzik a puskapor szagát, közlik, hogy az emberek kötelessége szembefordulni a kormánnyal, és a köztársaság nem fontos – célzott Orbán Viktorra neve említése nélkül a miniszterelnök, aki szerint az ellenzék vezére utcára hívta azokat, akik eddig szégyenkeztek, sőt velük szövetséget is kötött.

Nem kellett sem reform, sem őszödi beszéd ahhoz, hogy az ellenzék vezére arról értekezzen, hogy a magyar baloldal amikor csak tehette, rárontott nemzetére, és azt mondja, hogy hazafias tett a baloldalra rárontani; ahhoz, hogy azt mondja, hogy a haza nem lehet ellenzékben – folytatta gondolatmenetét a kormányfő. Az ellenzék vezére ideológiát adott az utcai rendbontáshoz és a radikálisokkal kötött szövetséget – közölte indulatosan Gyurcsány.

Az ellenzék képtelen elviselni, hogy nem ők kormányoznak, a tűzzel játszanak és a nemzetet égetik meg, szembenézés helyett elhagyják az Országgyűlés üléstermét – mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány közölte: elfogadom a szereposztást, azért fogok tenni, hogy az országba visszaköltözzön a nyugalom. A kormány hite és türelme megmarad, mert programja az egyedül lehetséges út; más programot nem látunk.

Semjén: Gyurcsány Münnich örököse

Gyurcsány a nyílt hatalmi küzdelmet a rendőrséggel akarja megvívatni, ami Kádárt és Münnichet idézi – közölte Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője.

Tegnap provokáció történt, mert a rendőrök azokra támadtak, akik elhagyták a Kossuth teret és távozóban voltak a Fidesz nagygyűléséről. A politikus szerint a rendőri brutalitásért Gyurcsány felelős, aki gátlástalan hatalmi megszállottságában semmitől nem riad vissza.

A politikus ígérte: minden törvénytelen mozdulat elkövetője felelni fog tettéért, pártja jogvédő szolgálatot indít a bántalmazottak számára, és az Európai Parlamentben kezdeményeznek vizsgálóbizottságot a történtek kivizsgálására.

Navracsics: Gyurcsány nemkívánatos

Gyurcsány Ferencnek köszönhető a morális válság – kezdte hozzászólását Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, aki azt kérdezte: hogy lehet, hogy a Fidesz gyűlésén a rendőrség békés, családos emberekre támadt?

Tizenhat éve nem volt olyan politikus, aki megsértette volna a hívőket, a vállalkozókat, a fiatalokat, a köztisztviselőket, a határon túliakat, az orvosokat, a gyógyszerészeket, a pedagógusokat és a nyugdíjasokat; sőt az arabokat is – mondta beszédében a fideszes politikus. Megismételte: a köztársaságnak olyan miniszterelnök kell, aki összeköt és nem megoszt, és Gyurcsány nem fogadható el a többség számára. Gyurcsány nemkívánatos személy a politikában – fejezte be beszédét Navracsics Tibor, melyet az ülésterembe visszatért kevés fideszes képviselő mellett vélhetően kormánypártiak is – gúnyosan – megtapsoltak.

“Megdőlt a politikai idiotizmus csúcsa”

A politikai idiotizmus csúcsa eddig Gyurcsány önmerénylet-kísérletének felvázolása volt. Mindszenty József és Szűrös Mátyás nevének egy mondatban említése azonban sikeres csúcsjavítási kísérlet – mondta az SZDSZ frakcióvezetője Semjén Zsolt beszédére utalva.

A rendőrök provokálták a tüntetőket magyarázat ócska politikai cinizmus, mert a tüntetőknél rendzavarásra alkalmas eszközök voltak – mondta Kuncze. A pártelnök szerint a Fidesz közölhetné a saját nagygyűlésén résztvevőkkel, hogy azokon árpádsávos lobogóknak nincs keresnivalójuk.

Amit látunk, az a Fidesz felelőssége és taktikája. Egy megoldást látok: a demokratikus politikai erőknek tilos bátorítani az utcai eseményeket, aki az ellenkezőjét teszi, az árt a hazának – mondta az SZDSZ vezetője.

Lendvai Ildikó felszólalásában elmondta: a rendőrség figyelmeztette a Fidesz nagygyűlésének szervezőit, a tüntetők arra tartanak, de senki nem ment a mikrofonhoz, hogy elmondja, a tüntetők merre hagyhatják el a teret békésen.

Gyurcsány és Orbán is nemkívánatos

A forradalom emlékét gyalázták meg a tegnap történtek minden normális ember szerint; nincs szabadság rend nélkül, és nincs rend szabadság nélkül – mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

Mindezért két személy felelős. Az eredendő ok Gyurcsány Ferenc, aki megsértette nemzetét, de elfogadhatatlan az orbáni válasz, ami a szélsőségek felé viszi az országot; weimarizálódunk, ezért mindketten vonuljanak vissza a politikától – javasolta az MDF elnöke.

Gyurcsány Ferenc viszonválaszában nehezményezte, hogy a Fidesz egyetlen mondatot sem mondott azoknak a százezreknek, akiket sértett a tegnapi eseménysor, akiktől elvették az ünnepet. Furcsállta azt is, hogy Semjén Zsolt kereszténydemokrata politikusként csak szítja az indulatot és a gyűlöletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik