Belföld

Gergényi: a rendőrök nem voltak agresszívek

A rendőrök nem voltak agresszívek az október 23-i fellépéseik során, hanem bátrak és kemények, és törvényesen jártak el – jelentette ki a budapesti rendőrfőkapitány. Gergényi közölte, ő engedélyezte valamennyi kényszerítő eszköz alkalmazását az éles lőszert leszámítva.

Blokád alatt a tér

A parlament biztonságos működése érdekében műveleti terület marad a Kossuth Lajos tér, ameddig csak szükséges – mondta Budapest rendőrfőkapitánya. Ez azt jelenti, hogy a tüntetők egyelőre nem térhetnek vissza a térre.

Kedd délig 131 személyt állítottak elő jogellenes cselekmények miatt, illetve mintegy 10 rendőr sérült meg – tette hozzá Gergényi Péter a keddi sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva azt, hogy ez a szám folyamatosan változik.


Hétfő délután spontán, engedély nélkül, több helyen tömegek gyűltek össze, amelyekben többen agresszíven viselkedtek – mondta a főkapitány, külön kiemelve, hogy az Alkotmány utcánál megtámadták a rendőröket, és a sorozatos rendőri intézkedések ezután következtek. Az Alkotmány utcánál jogellenes magatartást tanúsító csoport kétfelé vált, az egyik a Nyugati tér, a másik az Andrássy út felé indult. A Nyugati térnél hamar feloszlatták a tömeget, az Andrássy út felé igyekvőket pedig kísérték – tette hozzá Gergényi Péter hangsúlyozva azt, hogy nem terelték őket.


A Deák térnél a rendőrsorfalat megállították, hogy a jogellenes magatartást tanúsítók csoportja ne érjen össze a tudomásul vett rendezvényen résztvevőkkel. A rendbontók mégis megpróbáltak “odasimulni” a békésen demonstrálókhoz – utalva a Fidesz Astoriánál tartott nagygyűlésre –, amit a rendőrség a főkapitány indoklása szerint azért nem akadályozhatott meg, mert akkor alapjogaikban korlátozták volna őket.


“A tömeg erőszakos szétoszlatásának megkezdését rendőri felhívás és figyelmeztetés előzi meg. Mindenkitől elvárható, hogy ha céljai mások, akkor a rendőri felhívásra az erőszakosan fellépő tömeget elhagyja” – idézte a főkapitány az 1994. évi rendőri törvény egyik passzusának miniszteri indokolását. A jogszabály kimondja azt is: a rendőrségtől nem várható el, hogy oszlatás előtt a tömegben egyenként vizsgálja a résztvevők felelősségét. “Aki a felszólítás ellenére a tömeget nem hagyja el, vállalnia kell a rendőri fellépés következményeit” – idézte Gergényi.


A főkapitány hangsúlyozta: a rendőröket a jogszabálysértők megtámadták, ez a “világon mindenhol rendőri intézkedéseket vonna maga után”. Szólt arról is, hogy ő volt az, aki engedélyezte valamennyi kényszerítő eszköz alkalmazását a lőfegyver kivételével. A sajtótájékoztatón több, október 23-án bevetett rendőri eszközt is bemutattak, így a könnygázgránát-kilövőt, valamint azt a duplacsövű vadászfegyvert, amelyet kifejezetten tömegoszlatásra rendszeresített a Rendészeti Biztonsági Szolgálat.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik