Belföld

A Sztálin-szobor egy darabja a Hadtörténeti Múzeumban

Köszönet a szabadság hőseinek címmel állandó kiállítás nyílt vasárnap Budapesten a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A bemutatott tárgyak ebben a formában még soha nem kerültek a nagyközönség elé.

Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójáról négy teremben, összesen négyszáz négyzetméteren emlékezik meg a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. A bemutató három nagyobb részből áll. A képzőművészeti szekcióban Magyarországon és az Egyesült Államokban élő kortárs művészek alkotásai tekinthetők meg, a művek témája az ’56-os forradalom.

A második részben a forradalom eseményeit mutatják be, forradalmi ereklyékkel. Ezen a helyszínen állították ki a korabeli egyenruhákat, fegyvereket, hadfelszerelési eszközöket. A látogatók megtekinthetik egyebek mellett Pongrácz Gergely bőrkabátját, a Sztálin-szobor egy darabját, nemzetőr-jelvényeket és egy korabeli lyukas zászlót is. A harmadik blokkban a forradalom utóéletének emlékeit gyűjtötték össze a tárlat szervezői: emigránsok sorsával ismerkedhetnek meg ezen a helyszínen a látogatók.

A bemutató október 22-től december 31-ig látogatható teljes formájában. A tárlat egy része ezt követően a Hadtörténeti Múzeumnak a magyar katonákat bemutató ötfejezetes kiállítása részeként lesz megtekinthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik