Belföld

Demszky győzött

Demszky nyert, de háromról nyolcra nőtt a fideszes polgármesterek száma. A közgyűlésben minimálisra olvadt az MSZP-SZDSZ többsége, de az MDF nem zárta ki az együttműködést.

Polgármesterek

I.ker.: Dr. Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP)
II.ker.: Dr. Láng Zsolt (Fidesz-KDNP)
III.ker.: Bús Balázs (Fidesz-KDNP)
IV.ker.: Derce Tamás (Újpestért E.)
V.ker.: Rogán Antal (Fidesz-KDNP)
VI.ker.: Verók István (MSZP-SZDSZ)
VII.ker.: Hunvald György (MSZP-SZDSZ)
VIII.ker.: Csécsei Béla (SZDSZ)
IX.ker.: Dr. Gegesy Ferenc (SZDSZ)
X.ker.: Verbai Lajos (MSZP)
XI.ker.: Molnár Gyula (MSZP-SZDSZ)
XII.ker.: Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP)
XIII.ker.: Dr. Tóth József (MSZP)
XIV.ker.: Dr. Weinek Leonárd (MSZP-SZDSZ)
XV.ker.: Hajdu László (MSZP)
XVI.ker.: Kovács Péter (Fidesz-MDF-MIÉP-VP)
XVII.ker.: Riz Levente (Fidesz-KDNP)
XVIII.ker.: Dr. Mester László (MSZP)
XIX.ker.: Gajda Péter (MSZP-SZDSZ)
XX.ker.: Szabados Ákos (MSZP)
XXI.ker.: Tóth Mihály (MSZP)
XXII.ker.: Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP-NF-Jobbik)
XXIII.ker.: Geiger Ferenc (S.C.SZ.)

Noha a vidéken elszenvedett komoly vereséghez képest Budapesten nem vesztette el minden bástyáját az MSZP-SZDSZ-koalíció, a Fidesznek jócskán sikerült megnyirbálnia a baloldal hatalmát. A korábbi évek szocialista-liberális dominanciája jelentősen mérséklődött, a Fidesz nem csupán megvetette a lábát a fővárosban, de jelentős hatalomra is szert tett a vasárnapi voksolás eredményeképpen.


A főpolgármesteri posztért vívott rendkívül szoros versenyben hajszállal, mindössze 1,8 százalékponttal, de Demszky Gábor győzedelmeskedett. A szavazatok összeszámlálása után óráról órára csökkent az MSZP-SZDSZ jelöltjének előnye a Fidesz által támogatott Tarlós Istvánnal szemben, ám a nagy hajrá csak arra volt jó, hogy utóbbi megszorongassa riválisát. A szavazatok 100 százalékos feldolgozása mellett a voksok 46,86 százalékát szerezte meg Demszky Gábor, 45,20 százalékát Tarlós István, 5 százalékot Katona Kálmán, 1,4 százalékát Zsinka László MIÉP-es jelölt, 0,54 százalékát a Munkáspárt főpolgármester-jelöltje, Székely Péter.

Nem bánkódik a bronzérem miatt Katona Kálmán – derült ki a politikus vasárnap este tartott sajtótájékoztatóján, melyen az MDF jelöltje kifejtette: szerinte inkább a baloldalról sikerült szavazatokat szereznie. Gratulálni nem tudok – fogalmazott Tarlós István már a végeredmények ismeretében, hozzátéve, hogy elfogadja, elismeri a végeredményt. „A kis lenézett, lebunkózott, leegyszerűsített kerületi polgármester megnehezítette a nagy Demszky Gábor életét” – fogalmazott a Fidesz támogatásával, de függetlenként induló politikus, aki szerint a jövőben már senki sem mondhatja, hogy Budapest liberális város. Az aspiráns a FigyelőNetnek hozzátette: Demszkyvel ellentétben számított arra, hogy szoros eredmény születik, és azt is el tudta képzelni, hogy az ő javára. Demszky szerint a főváros igenis liberális város marad és az ötödik alkalommal megválasztott politikus köszönetet mondott azért, hogy tovább dolgozhat együttműködve a Gyurcsány-kormánnyal.

Az MDF a mérleg nyelve?


A fővárosi közgyűlésben viszont teljesen elolvadt a koalíció előnye. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb frakció a Fideszé lesz (30 fő), a szocialista képviselők száma nagyságrendileg nem változik (24), viszont majdnem felére csökken az SZDSZ-es képviselők száma (9), s külön frakciót alakíthat az MDF is (3), miközben nem lesz MIÉP-es honatya a fővárosi törvényhozásban. Ha ez lesz a végeredmény, az azt jelenti, hogy patthelyzet alakulhat ki, hiszen mind a jobb-, mind a baloldal 33 mandátummal gazdálkodhat. Ez esetben a koalíciós főpolgármester biztosíthatja a többséget.


Mindennek fényében különleges jelentősségel bír az MDF alelnökének kijelentése, mely szerint nem tartja kizártnak, hogy pártja együttműködjön a balodallal. “Hogyha ilyen, úgymond királycsináló helyzetben vagyunk, akkor nyilván várjuk a megkeresést. Hozzáteszem azt, hogy azt nehezen tudom elképzelni, hogy mi a baloldallal fogjunk össze, de nyilván meg kell várni a végeredményt. (…) Ügyek mentén történő együttműködést tudunk elképzelni. Jelenleg egyébként mind a két nagy párttal szemben komoly averzióink vannak” – mondta Almássy Kornél.

Új fideszes kerületek

A legjelentősebb jobboldali előretörést a polgármesteri posztokért vívott harc hozta. Bár a végleges eredményekre még várni kell, az tisztán látszik, hogy a Fidesz minimum megduplázta polgármestereinek számát. Több mint nyolcvan százalékos feldolgozottság mellett azt lehet jósolni, hogy a XI. kerületet kivéve az összes budai kerületet fideszes politikus vezeti majd, és három pesti (V., XVI. és XVII.) kerületben is a jobboldali jelölt vezet. Ez azt jelenti, hogy összesen nyolc főváros kerületben a Fidesz polgármester-jelöltje esélyes a győzelemre, 13-ban az MSZP és kettőben pedig a független jelöltnek áll a zászló. A Fidesz országos politikusai közül Rogán Antal és Pokorni Zoltán is polgármesterként folytathatja pályafutását.


Mindez jelentős változás a Budapest korábbi politikai hovatartozásához képest. Az elmúlt négy évben ugyanis nem csupán Demszky Gábor főpolgármesteri posztja és a közgyűlés szocialista-szabad demokrata többsége miatt sorolták a baloldali bástyák közé a fővárost: a kerületi polgármesterek jelentős többsége is a baloldalról került ki. 2002-ben az MSZP egyedül, vagy szövetségeseivel 17 kerületben győzedelmeskedett a polgármesteri versenyben, a Fidesz szövetségesivel három polgármesteri helyet szerzett, két helyen pedig független jelölt győzedelmeskedett négy évvel ezelőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik