Belföld

Tízezres tömeg vasárnap is

Békésen ért véget a Kossuth téri tüntetés nyolcadik napja. A szónokok többsége a letartóztatott tüntetők szabadon engedését követelte amintegy 10 ezer demonstráló előtt. Makovecz Imre bejelentette: hétfőn petíciót adnak át az Országgyűlés elnökének, hazugságpiramis készül használt televíziókészülékekből és polgári engedetlenségi mozgalmat hirdettek.

A tüntetők petícióját tíz közéleti személyiség írta alá, Makovecz Imre, az egyik aláíró szerint hétfőn keresik fel Szili Katalint. A dokumentumban egyebek mellett alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, ideiglenes kormány felállítását, valamint a tárgyalások azonnali megkezdését követelik. Az Országgyűlés sajtófőnöke közölte: Szili csak a parlamenti pártok képviselőiből álló házbizottság hétfő délelőtti ülésének függvényében kíván dönteni a petíció átvételének kérdéséről.

Hazugságpiramis

Molnár Tamás, a Nemzeti Bizottmány tagja bejelentette: a nemzetgyűlés egy “hazugságpiramist” épít majd az Országgyűlés bejáratánál elhasznált tévékészülékekből. Az akcióval az ellen tiltakoznak, hogy a demonstrációban résztvevők kommunikációs hátrányban vannak az egyes médiumokban. Szerdától polgári engedetlenségi mozgalmat szerveznek, melynek lényege, hogy ezen a napon felhívják az utakon közlekedőket, álljanak meg egy órára, nyissák fel autójuk motorháztetejét, csomagtartóját, és rakják ki az elakadásjelző háromszöget, azért, hogy így nehezítsék a forgalmat.

Gyurcsány nem kér bocsánatot

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem mond le, nem kér bocsánatot és továbbra is pályázik az MSZP elnöki posztjára. Később jöhet a kérdés, hogy “bocsánatkérésnek kell-e következnie” – fogalmazott a kormányfő a Vasárnap Reggelnek nyilatkozva. Mérséklő hatást kell kifejteni – jelentette ki Orbán Viktor a kialakult helyzet kapcsán vasárnap este a TV2 Napló című műsorában. A Fidesz csak demokratikus választások útján fog kormányra kerülni – fogalmazott.

Egymásra mutogatnak

A Fidesz „piszkos játszmákat” játszott – mondta Göncz Kinga clevelandi magyarok előtt, utalva arra, hogy Gyurcsány Ferenc fel akarta vetni ezeket a problémákat a parlamentben, Orbán Viktor viszont sosem akarta azokat ott megvitatni. Ehelyett utcára vitte az embereket, „Orbán, ha nincs hatalmon, az utcán politizál”, és ez kockázatos – mondta. De Gyurcsány hazudott – szóltak közbe többen, mire Göncz Kinga azzal válaszolt: „Orbán állandóan hazudik!”

Szájer József a kormányfőt szólította fel, hogy hagyja abba a hazudozást külföldön. A miniszterelnök Angela Merkel német kancellárral folytatott tárgyalásai kapcsán azt hangsúlyozta: a nemzetközi diplomáciában meglehetősen ritka és szokatlan, hogy egy baráti országgal folytatott megbeszélés után az egyik fél hivatalosan cáfolja azt, amit a másik a tárgyalásokról kommunikál. Gyurcsány Ferenc hazudott a belföldi közvéleménynek, de úgy tűnik, hogy a határokon sem tudja leállítani a krónikus hazudozást – jegyezte meg.

Újabb letartóztatások

Tizennégy újabb előzetes letartóztatással vasárnap már 141-re nőtt azok száma, akikkel szemben a nyomozási bíró a kényszerintézkedés elrendelése mellett döntött. Csütörtöktől összesen 162 indítványt tárgyaltak a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, valamint a Buda Környéki Kerületi Bíróságon. Ezek közül 13 esetben elutasító határozatot hoztak, négy esetben lakhelyelhagyási tilalmat, szintén négy esetben házi őrizetet rendeltek el.

’56-osok a Kossuth tériek ellen

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke megcsúfolásának tartja „a szélsőjobboldal és a futballhuligánok közös budapesti garázdálkodását” állásfoglalásában több mint hatvan 1956-os elítélt, illetve hozzátartozója. A dokumentumban hazugnak nevezik az 56-os jelképek felhasználását a „demokráciaellenes erőszak álcázására”, illetve az 56-os zászlók lobogtatását, a szovjet emlékmű rombolását, a rendőrség ÁVO-nak nevezését, és az 50. évforduló időpontjának felhasználását a legitim, demokratikus kormány elleni kampányra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik