Belföld

Orbán mérsékelni akar

Mérséklő hatást kell kifejteni - jelentette ki Orbán Viktor a kialakult helyzet kapcsán vasárnap este a TV2 Napló című műsorában. A Fidesz csak demokratikus választások útján fog kormányra kerülni - fogalmazott.

„Én (…) felelősen, és mérséklő hatást kifejtve szeretnék csak közreműködni ennek a helyzetnek a megoldásában” – tette hozzá a Fidesz elnöke, arra a kérdésre válaszolva, miért nem ment ki a Kossuth téri tüntetésre. Közölte, hogy semmilyen demokratikus véleménynyilvánítást nincs joga leállítani. Egyetértett ugyanakkor azzal: „az erőszak rossz válasz a hazugságra”.


Schmitt „magától” ment


Orbán szerint Schmitt Pál helyesen tette, hogy elment oda, és a téren bejelentette a Fidesz kezdeményezését, amelynek lényege: Utasítsd el az erőszakot, utasítsd el a hazugságot! „Ennek a jele ez a fehér szalag, amit hordok” – tette hozzá. A pártelnök arra a kérdésre, „magától” ment-e el a tüntetésre Schmitt Pál, vagy ő mondta neki, azt felelte: az alelnök szólt, hogy el fog menni a tüntetésre, mire ő azt válaszolta, tegyen belátása szerint.


„Én azért nem mentem el, mert ha elmentem volna, az a benyomás alakulhatott volna ki, hogy a Fidesz áll az egész mögött, illetve a Fidesz ki akarja használni saját céljaira ezt a jelenséget” – fogalmazott. Orbán Viktor közölte, hogy semmilyen demokratikus véleménynyilvánítást nincs joga leállítani. Egyetértett ugyanakkor azzal: „az erőszak rossz válasz a hazugságra”. A Fidesz elnöke szerint a miniszterelnök kampánykörútjának folytatása felelőtlenség, Gyurcsány Ferenc nyilvános fellépése ma provokáció.


Hatalom csak demokratikus úton


A Fidesz elnöke megismételte: egy személyben a miniszterelnököt terheli a felelősség a kialakult helyzetért. Magyarország pénzügyi, morális és politikai válság kellős közepén van – vélte, és fenntartotta véleményét, miszerint az október 1-jei önkormányzati választás egyfajta „bizalmi népszavazás lehet”.


Orbán Viktor szerint a megoldás a következő lenne: felelősségre vonás, garancia, hogy a történtek nem fordulhatnak újra elő, és korlátozott mandátumú szakértői kormány felállítása. Mint mondta, esze ágában sincs, hogy ez utóbbiban részt vegyen, ennél – mint fogalmazott – sokkal jobban tiszteli a magyar demokráciát. „Mi kormányra csak demokratikus választások eredményeképpen fogunk menni” – hangsúlyozta a Fidesz elnöke, hozzátéve: Magyarországnak békés, demokratikus, gazdaságilag ésszerű válaszra van szüksége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik