Belföld

Gyurcsány: a magyar demokrácia tragédiája

Nem lehet és nem szabad együttműködni azokkal, akik ma vitatják és tagadják a III. Magyar Köztársaság demokratikus berendezkedésének alapját – mondta a miniszterelnök az MSZP választási rendezvényén a fővárosban.

Európában egy jobb- vagy balközép pártnak soha nem jutna eszébe, hogy saját radikálisaival egy követ fújjon. Ez nem csupán a magyar jobboldal, de az egész magyar demokrácia tragédiája – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: fogalma sincs, mit keresnek a magyar jobbközép politikusai a Kossuth téren, ahol a szónokok szélsőséges, radikális, alkotmányellenes és idegengyűlölő beszédeket tartanak.


Ironikus mosoly


„A Hatvannégy Vármegye szélsőséges politikai mozgalmával nem lehet egy platformon a demokratikus közép pártja” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, aki azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Fidesz alelnöke magánemberként beszéljen a Kossuth téren. Az országban kialakult „vita” kapcsán úgy fogalmazott, azok valóban a rendszerváltás nagy vitáihoz hasonlóak, amelyek többek között arról szóltak, ki miért felelős.


Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, gyakran ironikus mosollyal figyeli a nagy igazmondókat, akik 1998-ban a parlamenti választások előtt még azt mondták, nem lesz bántódása a 4-es metrónak és a Nemzeti Színház tervének. A kormányfő megköszönte a „kétmillió budapestinek”, hogy a nyugalmat választotta, bár fontosnak nevezte azt is, mit mond húszezer ember a Kossuth téren. „Örülök annak, hogy az elmúlt napok inkább a demokratikus véleménynyilvánításról szóltak, és örülök, hogy a rendőrség az első dermesztő éjszaka kivételével képes volt nyugalmat, rendet tartani” – szögezte le.


A fővárosiak nem akarnak küzdeni


Az október elsejei önkormányzati választás, ezen belül Budapest jövője nem arról szól, hogy Demszky vagy Tarlós – mondta. A választás a személyek mögötti értékekről, elvekről, magatartásról szól, és „Tarlós a Fidesszel és a Jobbikkal a háta mögött igen nagy bajban van, mert ezek a pártok Budapesten a nyugtalanságot képviselik, a kormányzattal való permanens konfliktust”. Megjegyezte: a fővárosiak nem azt kérik, hogy tessék megküzdeni a kormánnyal, hanem azt, legyenek fejlesztések, épüljenek utak, hidak, iskolák.


Budapesti Nyilatkozat


A rendezvényen Gyurcsány Ferenc, Molnár Gyula, az MSZP Budapesti Tanácsának elnöke és Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester aláírta a Budapesti Nyilatkozatot, amelyben rögzítik: minden alkotmányos eszközzel készek megvédeni a köztársaság intézményeit, a főváros békéjét és a budapestiek biztonságát.


„Kérjük Budapest és az ország minden polgárát, hogy a rendbontásokat és a demokrácia intézményei elleni támadásokat se szóval, se hallgatással, se tettel, se tétlenséggel ne támogassák, és tegyenek meg mindent a rend és a nyugalom megtereremtése érdekében” – áll a nyilatkozatban. A dokumentumban a budapesti szocialista és liberális politikusok hitet tesznek amellett, hogy egy jogállamban a választói akarat kifejezésének egyedüli demokratikus módja a békés és tisztességes választás, egyben arra kérik a polgárokat, hogy minél többen a rend, a nyugalom és a fejlődés mellett tegyék le a voksukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik