Belföld

Demszky bocsánatkérést vár Orbántól

Budapest főpolgármestere a Parlament előtti tüntetők hazaküldésére, a szélsőjobboldaltól való elhatárolódásra, a vandálok megbélyegzésére kérte vasárnap a Fidesz elnökét, valamint arra, hogy kérjen bocsánatot Budapesttől mindazért, ami az elmúlt héten történt.

Demszky Gábor szerint csak a vak nem látja az összefüggést Orbán Viktor korábbi nyilatkozatai és az elmúlt napok eseményei között. Kitért arra, hogy a Fidesz elnöke a Reuters hírügynökségnek két héttel ezelőtt nyilatkozva a kormány elleni ellenállásra szólított fel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Kossuth téri szónokok között ott vannak a szélsőjobboldali politikusok, és mellettük ott van Wittner Mária fideszes parlamenti képviselő is, aki forradalomnak nevezte az eseményeket.

A főpolgármester kiemelte: Orbán Viktornak többek között azért kell elhatárolódnia a szélsőjobboldaltól, mert a Kossuth téren Árpád-sávos zászló alatt ötven, általuk zsidónak tartott politikus nevét olvasták fel. Vetélytársáról, Tarlós Istvánról szólva Demszky Gábor azt mondta, nincs programja, mivel nem akar hitelt felvenni, nem akar fejleszteni, évek óta akadályozza az M0-ás építését, ráadásul a III. kerület – amelynek Tarlós István főpolgármester-jelölt a polgármestere – nem fizet pénzt a főváros rehabilitációs alapjába.

Kiválónak nevezte a főváros együttműködését a Gyurcsány-kormánnyal, és kitért arra, hogy a nemzeti fejlesztési tervben komoly szerep jut Budapest fejlesztésére a következő hét évben. A rendezvényen felszólalt Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos, aki uniós színvonalú metropolisznak nevezte Budapestet, mondván, a GDP-jét tekintve az EU-átlag 90 százalékán van. Molnár Gyula, az MSZP Budapesti Tanácsának elnöke rendkívül fontosnak nevezte, hogy a 23 fővárosi kerület koalíciós szövetsége egy világos és működőképes fővárost eredményezhessen az önkormányzati választáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik