Belföld

Vidéken is folytatódtak a demonstrációk

Szinte valamennyi vidéki városban az utcára vonultak az emberek, ahol az előző estéken is. Több helyen kifejtették: szombaton Budapestre utaznak.

A hazug kormány bukjon meg, mert ez a halál kormánya – hangoztatta beszédében Miklós Árpád, a MIÉP megyei elnöke a csütörtöki kormányellenes tüntetésen Miskolcon. A résztvevők délután öt órától gyülekeztek a miskolci Szent István szobornál. A beszédek és a hozzászólások közben mintegy félezres nagyságúra nőtt a tömeg, majd elindultak a Városház tér felé előbb a polgármesteri hivatalhoz, majd az SZDSZ irodájához. A gazdasági intézkedésekről is véleményt nyilvánítottak: úgy fogalmaztak, hogy a kormányt, valamint Gyurcsány Ferencet el kell számoltatni. A résztvevők között többen nemzetiszínű lobogót tartanak, néhány fiatal zászlóba burkolózva áll. A tömeg az SZDSZ-irodájától Miskolc sétálóutcáján át indult el az MSZP székháza felé.

Békés tüntetés Tatán és Tatabányán

Tatán 200, Tatabányán 300 tüntető részvételével kezdődött békés demonstráció Gyurcsány Ferenc lemondását követelve. Tatán ez a harmadik, Tatabányán pedig a második utcai véleménynyilvánítás vasárnap óta. Szombatra a tervezett Fidesz-nagygyűlés miatt nem szerveztek megmozdulást, azonban az esemény elmaradása miatt arra kérik a szimpatizánsokat, hogy aki tud, az menjen fel a Kossuth térre – mondta Izsáki Andrea, a tatai rendezvény szervezője. Tatabányán az egyik kereskedelmi rádió hírei között egész nap szerepelt a Fő téri Életfa-szobornál este hét órakor kezdődő demonstráció híre. Szemtanúk szerint este fél nyolckor résztvevőkkel teli buszok érkeznek a Megyeháza parkolójába, a tömeg létszámát 300 főre becsülték.


Forradalmi Intézőbizottság Egerben


Forradalmi Intézőbizottság megalakítását jelentették be azok a tüntetők, akik csütörtökön este összegyűltek Eger 56-os emlékművénél; a rendezvény egyik szónoka beszámolt arról, hogy a bizottság megalakításáról szóló dokumentumot a demonstrálók egy csoportja a nap folyamán a város közgyűlésen is felolvasta. A mintegy 100 ember részvételével megtartott demonstráción a helyi közgyűlés két szocialista országgyűlési képviselője, Nagy Imre polgármester és Török Zsolt lemondását követelték.

“Felszólítjuk Eger (…) képviselőtestületét, hogy tisztítsa meg sorait a kormányfő hazugságaival azonosuló, cinkos képviselőtársaitól” – mondta a tüntetést szervező Forradalmi Emlékbizottság képviselője, Sziki Károly, aki a tüntetésen büszként szólt a városi közgyűlésben a nap folyamán történt demonstrációról is.


Kormányellenes tüntetés Szegeden


A kormány távozását és demokráciát követelt mintegy hatszáz tüntető csütörtökön este Szegeden a polgármesteri hivatal előtt; a demonstráció szónoka bejelentette: a miniszterelnök távozásáig folytatják a hétfőn elkezdett tüntetéssorozatot. A hatalmat és a zsarnokságot egyetlen dolog különbözteti meg egymástól, az erkölcs – idézte Szent István Imre herceghez intézett intelmeinek egyikét a szónok, aki kijelentette: a tüntetéssorozatot a kormány távozásáig folytatják. A sípokkal, kürtökkel felszerelkezett tiltakozók transzparensein “Október 1., a féregirtás napja”, “Pakolj Gyurcsány, csomagolj, takarodj a kormányból!”, “Igen, megcsináltad! Elhúzhatsz!” feliratok voltak olvashatók. A nemzetiszínű és a néhány árpádsávos lobogó között feltűnt a Jobbik és a Munkástanácsok zászlaja is. A polgármesteri hivatal bejárata előtt rendőrök álltak sorfalat. A MSZP Csongrád megyei irodájának épülete előtt határőröket, rohamsisakkal, gázálarccal, pajzzsal felszerelkezett rendőröket látott az MTI tudósítója.


Békésben több helyen tüntettek


Békés megyében Békéscsabán, Gyulán és Békésen követelték Gyurcsány Ferenc lemondását a tiltakozók csütörtökön este. A hétfő óta tartó esti gyűlések mindhárom városban eddig atrocitások és rendzavarások nélkül zajlottak le. Békéscsabán most először két helyszínen, a már megszokott Kossuth téren, és az erzsébethelyi városrészben gyűltek össze a tiltakozók, majd fél nyolckor egy harmadik helyszínen találkoztak és a több mint 500 ember azóta zászlókat lengetve járja a várost. Gyulán mintegy 70-en, Békésen pedig este fél nyolckor, a tüntetés kezdete előtt fél órával már mintegy 300-an gyűltek össze, ám a résztevők száma a hétfői közel 900 fős csúcsot valószínűleg nem éri el.


Debrecenben is újra az utcán az emberek


A debreceni Nagytemplom előtti Kossuth-szobornál immár negyedik este tart a kormányellenes demonstráció; csütörtökön este nemzetiszínű és Árpád-sávos zászlókat lobogtatva több százan követelik Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását. A tömeg békésen demonstrál, az alkalmi szónokok verseket mondanak, közben zene szól a téren. A demonstrálók egyébként mér hétfőn elhatározták, hogy mindaddig összejönnek esténként Debrecen főterén, ameddig Gyurcsány Ferenc be nem nyújtja lemondását.


Két csoport is tüntetett Nyíregyházán


Két csoport tüntetett kormányváltást követelve Nyíregyházán csütörtökön; a város polgármesteri hivatala előtti téren előbb a Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt tartotta meg előre bejelentett demonstrációját, majd úgynevezett “spontán tiltakozók” jelentek meg a városháza előtt. A Jobbik által szervezett tüntetésen mintegy százötvenen követelték Gyurcsány Ferenc távozását. A demonstráción a párt helyi vezetői mondtak beszédet, s azt hangsúlyozták, hogy “az MSZP-SZDSZ-kormány az emberek félrevezetésével került hatalomra az áprilisi választáson”, ezért “miniszterelnökével együtt mennie kell”. A másik tüntetőcsoport tagjai százan voltak. Ők is nemzeti színű lobogókkal és egy nagy Árpád-sávos zászlóval álltak ki a nyíregyházi Kossuth térre. Szintén Gyurcsány Ferenc távozását követelték, kormány- és MSZP-ellenes rigmusokat skandáltak. Felhangzott a “Tarts ki Budapest” ütemes kiáltozás is, majd a Székely himnuszt énekelték a kormány ellen tiltakozók. A hétfő óta tartó nyíregyházi esti demonstrációk közül csütörtökön voltak a legkevesebben, s az érdeklődők is alig ötvenen voltak.


Szekszárdon Böjte atya levelét olvasták


Negyedik napja nem csökken a békésen tüntetők száma Szekszárdon a Garay-szobornál, csütörtökön a Himnusz eléneklése után Böjte Csaba levelét olvasták fel a szervezők. A szekszárdiak által személyesen is megismert dévai Csaba testvér levele hangos ovációt váltott ki az emberekből, amikor arról beszélt, hogy a tetteiért mindenkinek felelnie kell. “Hiszem, hogy egy népnek joga van a hazugságával büszkén kérkedő elöljárójától a bizalmat megvonni” – üzente. A Garay téren szó esett a Fidesz lemondott nagygyűléséről is, többen kinyilvánították, hogy ennek ellenére Budapestre utaznak, hogy a Kossuth tériekhez csatlakozzanak. Tolna megyében egyre több településen tartanak esténként demonstrációt, Szekszárd, Bonyhád, Dombóvár és Paks után Bátán és Tolnán is tüntetnek az emberek.


Több kilométeres séta Kecskeméten


Több mint négyszázan demonstráltak csütörtökön este Kecskemét főterén, majd ismét több kilométeres sétát tett a tömeg. A hétfő este óta minden nap tartottak demonstrációt Kecskeméten. A találkozási ponton, a Kossuth-szobornál csütörtökön is elénekelték a résztvevők a magyar és a székely himnuszt, majd az egyik szónok azt kérte, hogy a rendre ma is vigyázzon mindenki. Kijelentette: a “rákosista hagyományokat” idézi az MSZP politikusának, Juhász Ferencnek az utasítása, melyben arra kérte a helyi szocialista szervezetek aktivistáit, hogy fényképezzék le a tömegben azokat az embereket, akik valamelyik jobboldali párthoz tartoznak. A tömeg elindult több kilométer hosszú sétájára, melyet a rendőrség pár emberrel biztosított. A demonstrálók később békésen szétszéledtek.


Több százan Székesfehérváron


Székesfehérváron ismét nyolcszáz-ezer ember követelte Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását csütörtök este a Városház téren tartott demonstráción. A tüntetésen bejelentették: a városi televízióhoz és a megyei napilaphoz nyílt levelet juttattak el. Kérték, hogy olvassák be, illetve tegyék közzé a város szocialista és szabad demokrata országgyűlési képviselőihez intézett levelet, amelyben arra szólították fel őket, hogy “pártjaikban kezdeményezzék a kormányfő lemondatását.” A tüntetésen elhangzott, annak ellenére, hogy elmarad a Fidesz nagygyűlése, szombaton Budapestre mennek és csatlakoznak az ott demonstrálókhoz.


Fáklyás tüntetés volt Komáromban


Gyurcsány Ferenc lemondását követelve 300 ember vonult fáklyákkal, zászlókkal csütörtökön este a komáromi városháza elé. A polgári körök által szervezett program résztvevői a demonstráció előtt megnézték a Trianon című filmet és a moziban beszélgettek Duray Miklóssal, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának alelnökével. A rendezvény tíz órakor rendbontás nélkül véget ért.


Rendzavarás nélkül ért véget a kaposvári tüntetés


Óvott a rendbontástól és a szitkozódástól a kaposvári tüntetés koordinátora, Csernák Árpád író, a korábbi napoknál jó egy órával hosszabb, kilenc óra után véget ért tüntetés zárásaként. A miniszterelnök és a kormány lemondását követelő tiltakozó akció mintegy kétszáz résztvevője ezúttal is a város főterén, a Kossuth szobornál gyülekezett, az alkalomhoz illő verseket, dalokat hallgatott, egymás kezét fogva közösen egyházi énekeket énekeltek, közben spontán felszólalók léptek a mikrofonhoz, hogy elmondják, milyen sérelem érte őket, vagy melyek azok az okok, amelyek miatt szerintük le kell mondani a Gyurcsány Ferencnek és kormányának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik