Belföld

Megkezdődött a bírósági eljárás a tüntetők ellen

Megkezdődött a gyorsított bírósági eljárás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon csütörtök reggel, ahol több, az elmúlt napok budapesti összecsapásai után őrizetbe vett fiatal vár ítéletre.

Az előállított fiatalokkal szemben garázdaság a gyanú. A bíróságon mintegy 30 érdeklődő is megjelent. A bíróság elé állított négy fiatal közül kettő 17, másik kettő 25 év körüli. Egyikük ügyvédje folyosói beszélgetés során elmondta, szabálysértési eljárásra számítanak.

A 17 év körüli fiatalok az MTI tudósítójának elmondták, hogy tüntetésről buszon tartottak hazafele, a buszon dohányoztak, és amikor leszálltak, akkor fogták el őket a rendőrök kedd éjfél tájban a Keleti pályaudvar környékén.

Egyetemeisták, gimnazisták


Az egyik előállított a Budapesti Médiaintézet első éves hallgatója, akivel és társaival szemben az a vád, hogy egy autóbuszon cigarettáztak, riadalmat, félelmet keltően viselkedtek az utasokkal szemben, trágár szavakat kiabáltak. A rendőrség szerint magatartásuk kirívóan közösségellenes volt, másokban megbotránkozást keltett. T. István annyit elismert, hogy fogyasztott alkoholt és dohányzott, de az ordibálást tagadta.

A másik fiatal 18 éves, most fog érettségizni. Elismerte: söröztek, és lehet, hogy „hangosabban beszélgettek”, de nem verekedtek, nem rongáltak, nem voltak agresszívek – állította.

Akár 12 évet is kaphatnak


A nagy értékre elkövetett rongálás legfeljebb ötévi szabadságvesztéssel büntethető, míg a rendőrök megtámadásáért jóval többet is kaphatnak az elkövetők – nyilatkozta a FigyelőNetnek korábban Szikinger István ügyvéd, alkotmányjogász. A hivatalos személy elleni erőszak a Büntető törvénykönyv (Btk.) szerint legfeljebb hároméves szabadságvesztéssel büntethető.

Ennél súlyosabb, legfeljebb ötéves büntetésre számíthatnak azok, akik csoportosan verték vagy dobálták a rendőröket. Ha mindezzel életveszélyes sérülést is okoznak, akkor 8 év lehet a legmagasabb büntetési tétel, ráadásul ha halmazatban követték el mindezt (vagyis az elkövetőt már elítélték hasonlóért), akkor a felső büntetési tétel felével növelhető – mondta Szikinger István. Így a rendőrnek életveszélyes sérülést okozók akár 12 évet is tölthetnek börtönben, ha a bíróság a körülményeket ilyen súlyosnak ítéli.

A kisebb – 10 ezer forint alatti kárt okozó – rongálás legfeljebb egyéves szabadságvesztéssel büntethető, míg jelentős kár esetén (ilyennek számít egy autó felgyújtása) 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik