Belföld

Fidesz: a szakma nem fogadja el az eü-reformot

A szakmai szervezetek sem tudják elfogadni az egészségügyi reformelképzeléseket, aminek bizonyítéka, hogy a gyógyszerész kamara nagygyűlésén kifütyülték Molnár Lajos tárcavezetőt - mondta a Fidesz helyettes szóvivője.

Cser-Palkovics András szerint ez, illetve a nyáron életbe lépett kórházfinanszírozási változások is jelzik, hogy komoly veszély van az egészségügyben, ami a betegek ellátásának rovására mehet.

Szerinte a szaktárca nem folytatott érdemi egyeztetéseket a szakmával a reformelképzelésekről. Az intézményfinanszírozásra két példát hozott a politikus. Mint mondta, a Zala megyei kórháznak június hónapban 100 millió forintos vesztesége volt, a szegedi klinika hasonló nagyságrendű forrásveszteséget könyvelhet el. Cser-Palkovics András szerint a szegedi klinika főigazgatója ezért beruházási és létszámstopot rendelt el, és ideiglenesen húsz százalékkal kevesebb beteget lát el az intézmény.

“Ez azt jelenti, hogy Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerint az jó, hogy minden ötödik beteget el kell küldeni egy kórházból? Ez az az egészségügyi reform, amiről a miniszter úr az elmúlt hetekben, hónapokban a közvéleményt tájékoztatta?”- tette fel a kérdést a politikus.

Kitért arra, hogy “szakmai körökben már kész tényként kezelik”, hogy leváltják az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatóját, és helyére “egy, a pénzügyi világból ismert bankvezért, bankárszakembert nevezne ki a kormány”.

Ha ez igaz, akkor egyértelművé válik az, “amit eddig is sejtettünk”, hogy az egészségügyi rendszerben nem a dolgozók és a betegek az elsők, hanem a csupasz üzleti érdekek – jelentette ki Cser-Palkovics András.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy az egészségbiztosítási pénztár főigazgatóját a kormány nevezi ki és menti fel, a minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy a főigazgatót felmentő kormányrendelet készülne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik