Belföld

Molnár pénteken tárgyal a traumatológusokkal

Péntek délben kezdett tárgyalni az Egészségügyi Minisztérium a traumatológusokkal az ügyleti rendszer finanszírozásáról. Eközben a Magyar Neurotraumatológus Társaság is elgondolkodott az önkéntes ügyelet megtagadása mellett.

Egyik pillanatról a másikra értesítette az Egészségügyi Minisztérium a Traumatológus Társaságot arról, hogy a szervezet küldöttségét pénteken délre várják a minisztériumba – közölte Lajosmizsén Ács Géza főorvos, a Magyar Traumatológus Társaság főtitkára.

A csütörtökön kapott minisztériumi tájékoztatás után összeállított hattagú delegációt Frőlich Péter, a társaság alelnöke fogja vezetni. A társaság főtitkára kiemelte, hogy a tárgyalás alapját a Magyar Traumatológus Társaság augusztus 30-án, Budapesten megtartott rendkívüli közgyűlésén elfogadott határozat képezi. Érdeklődve és reménykedve várjuk a minisztérium lépéseit, mert a döntés a minisztérium kezében van – tette hozzá Ács Géza.

Mint arról a FigyelőNet korábban beszámolt, a traumatológusok és a gyereksebészek úgy döntöttek, októbertől nem fogják ellátni az önként vállalható ügyeletet, csak a törvényben előírt (40+8 órás) munkaidőt. Ehhez az állásfoglaláshoz csatlakozott pénteken a Magyar Neurotraumatológiai Társaság is.


„Társaságunk traumatológus, idegsebész, aneszteziológus tagjai nevében ismételten szeretnénk felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy a sürgősségi betegellátás biztosításához nem elegendő évtizedeken át csak a kötelesség- és hivatástudatra hivatkozni” – írta Csepregi Gyula, a szervezet elnöke közleményben. Szerinte ugyanis nem ódázható tovább az európai uniós munkaügyi előírásoknak megfelelő munkaidő figyelembevétele, a szakma és a betegellátás végleges ellehetetlenülését megelőző haladéktalan béremelés. Az idegsebészek szeptember 19-i közgyűlésükön döntenek arról, hogy vállaljanak-e önkéntes túlmunkát októbertől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik