Belföld

Tiltakoznak a meteorológusok a fegyelmi ellen

Az Amatőr Meteorológusok Egyesülete a vasárnapi ügyeletes meteorológus elleni fegyelmi eljárás azonnali felfüggesztését kérte, mert szerintük a szakember nem hibázott.

Az Amatőr Meteorológusok Egyesülete közleményben kifogásolta, hogy a vasárnapi viharral kapcsolatos, sietve lefolytatott kormányzati vizsgálat többek között az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletes meteorológusának felelősségét is megállapította. A vizsgálat szerint ugyanis a vörös riasztást csak e-mailen küldte el, pedig az előírások értelmében faxon és telefonon is továbbítania kellett volna az üzenetet. Ráadásul arról sem győződött meg, hogy az információ valóban eljutott-e a döntéshozókhoz.

Az egyesületnek viszont az a szilárd meggyőződése, hogy a napvilágra került dokumentumok alapján az ügyeletes szakmailag példaértékű, és a vonatkozó eljárási szabályoknak mindenben megfelelő munkát végzett. „Ezért elmarasztalása teljes mértékben indokolatlan, ráadásul feleslegesen amortizálja a meteorológia tudományának társadalmi elismertségét” – írták a meteorológusok.

A szervezet ezért felkérte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint az OMSZ illetékeseit, hogy azonnal függesszék fel az ügyeletes meteorológus elleni fegyelmi eljárást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik