Belföld

Összevonják az István és a László Kórházat

Koncepció készült a fővárosi István és a László kórház összevonására, amiről várhatóan novemberben, már az új összetételű Fővárosi Közgyűlés határoz - nyilatkozta Szolnoki Andrea, az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes.

Ha a koncepciót csütörtökön elfogadja az önkormányzat egészségügyi bizottsága, megkezdik a döntéshez szükséges előterjesztés kidolgozását. A várhatóan jövőre megvalósuló kórházösszevonásból a betegek semmit nem éreznek majd meg – mondta az SZDSZ-es politikus.

Hozzátette, hogy a felmérések szerint akár 20 százalékos költségmegtakarítást is jelentő összevonást az ésszerűség is indokolja. Jelenleg ugyanis alig néhány méterre egymástól két önkormányzati kórház is működik a Nagyvárad téren párhuzamos kapacitásokkal. Hasonló jellegű intézmény-összevonást szorgalmaz a főváros a János kórház és a Kútvölgyi úti kórház között. Itt is párhuzamosan működnek az intézmények osztályai, s van példa arra is, hogy az egyik kórház sebészethez közelebb van a másik intézmény traumatológiája.

Szolnoki Andrea úgy véli, hogy érdemes lenne a XIII. kerületben is összevonni kórházakat, mivel egymás mellett sok állami-önkormányzati intézmény lát el párhuzamos feladatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik