Belföld

Megszólaltak a tűzijáték szervezői

A Nexus Kft. nem követett el hibát a tűzijáték szervezésekor. A tragédiát nem a rakéták kilövése okozta, a katasztrófa megelőzése pedig nem a cég, hanem az erre a feladatra specializálódott szervek feladata – nyilatkozta az Indexnek a társaság ügyvezetője.

Simon Gábor, a vasárnapi, tragikus tűzijáték óta hallgatásba burkolódzó Nexus Kft. ügyvezetője szerint a tűzijáték kivitelezése professzionális volt, az égi parádé miatt nem sérült meg senki sem. A cégvezető természetesnek nevezte, hogy hallgatásra kérte őt az ünnepi tűzijátékot szervező Miniszterelnöki Hivatal, mert mint mondta: érthető igény volt, hogy amíg nem zárul le a vizsgálat, ne beszéljenek.

Simon tévesnek titulálta azokat a híreket, hogy ne konzultáltak volna a meteorológus szakemberekkel. Állítása szerint vasárnap délután hatkor beszélt utoljára az Országos Meteorológiai Szolgálattal és egyéb szakemberekkel a várható időjárásról, akik nem tettek említést a közelgő szélviharról. Azt valószínűsítették a szakemberek, hogy zivatar lesz, ez alapján hívták fel a VIP-vendégeik figyelmét sms-ben arra, hogy hozzanak magukkal esőkabátot. „Ha tudjuk, milyen időjárás következik, nem szálltunk volna hajóra, veszélybe sodorva a családunkat és a vendégeinket” – mondta az Indexnek Simon Gábor.

Nem a tűzijáték kilövése, hanem a váratlan természeti csapás okozta a katasztrófát – hangsúlyozta Simon. Úgy vélte, nem hibáztak, amikor nem állították le az égi parádét véglegesen, ugyanakkor tagadta azt, hogy hatósági figyelmeztetésre szüneteltették volna a rakéták kilövését. Szerinte a helyszínekhez rendelt pirotechnikai szakemberek döntöttek a szüneteteltetés mellett, viszont amikor alábbhagyott a nagy szél, folytatták a programot. Simon úgy gondolja, nagyobb pánikot okoztak volna azzal, ha leállítják a programot, hiszen becslések szerint a résztvevő 1-1,5 millió ember nagy része az ítéletidő után is a helyén maradt.

Simon Gábor leszögezte: nem cégének, a Nexusnak kell katasztrófatervvel rendelkeznie, hanem az erre a feladatra specializálódott szerveknek. „Végig együtt dolgoztunk a hatósági emberekkel, a BKV képviselőivel a szervezés teljes ideje alatt. A szervezési munka összetettségét jól jellemzi, hogy egy-egy nagy megbeszélésen akár hetvenen is voltak” – mondta az Indexnek a Nexus ügyvezetője.

A Népszabadság szerdai számában Simon Gábor a lap kérdésére elmondta: a Miniszterelnöki Hivatal és a Nexus közötti szerződésben az állt, hogy a műszaki hiba miatt „el nem működött” eszközöket csak akkor fizeti ki a megbízó, ha azok hiánya az ajánlatban bemutatott kompozíció látványát jelentősen nem befolyásolja. Vis maior esetén pedig a megbízó mindenképp fizet. Simon szerint a vasárnapi orkán mindenképp kimeríti a szerződés ide vonatkozó pontját, tehát anyagi következmények nélkül leállíthatták volna a tűzijátékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik