Belföld

Még nyomoznak a szervátültetésügyben

Az ügyészség október 21-ig meghosszabbította azt a nyomozást, amely az Egészségügyi Minisztérium szervátültetésekkel kapcsolatos szabálytalanságok miatt tett feljelentése kapcsán indult – közölte Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tájékoztatása szerint a rendőrség emberi test tiltott felhasználása bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indított eljárást. Molnár Lajos egészségügyi miniszter még június 19-én jelentette be, hogy olyan információk jutottak a tárca birtokába, amelyek az átültetések során elkövetett eljárásbeli szabálytalanságokra utalnak.

A miniszter által elrendelt vizsgálatok akkor megállapították, hogy külföldi orvoscsoportok több magyarországi kórházban szerveket vettek ki klinikai halottakból, és a szerveket külföldön ültették be. Ezeket a szerveket akkor használták fel, amikor nem volt olyan magyar beteg, akinek a szervezete be tudta volna fogadni a szerveket. Az eljárás szakmailag helyes volt – mondta korábban a tárcavezető –, de a szigorú jogszabályi előírásokat nem tartották be, valamint a műtéteket olyan külföldi orvoscsoportok végezték, amelyek nem voltak jogosultak ilyen beavatkozást elvégezni.

Az ügy tisztázásáig Molnár Lajos felmentette a munkavégzés alól a Hungarotransplant Kht. igazgatóját. Borsi József felmentése után úgy nyilatkoztott: „Magam és kollégáim nevében mondom, hogy minden szabályt betartottunk, nincsen alapja a feljelentésnek.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik