Belföld

A katasztrófavédelemnek tudnia kellett a viharról

A katasztrófavédelemnek tudnia kellett, hogy milyen erejű vihar érkezik Budapestre és az idejét is előre lehetett volna jelezni – mondta a FigyelőNetnek a neve elhallgatását kérő katasztrófavédelmi szakértő.

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője hétfőn a FigyelőNetnek elmondta, hogy vasárnap ugyan kaptak jelentést az Országos Meteorológiai Szolgálattól, de csak azt jelezték a meteorológusok, hogy a középső régióban várható eső, zivatar, de hogy az pontosan Budapestre érkezik-e és hogy mikor, azt már nem tudták megmondani.

A meteorológiai előrejelzés nem elég

A katasztrófavédelmet jól ismerő szakértőnk erre reagálva a FigyelőNetnek elmondta, természetes, hogy a meteorológiai szolgálat ennyit jelez, de ezután a katasztrófavédelem ügyeletesének további szakértői véleményeket kell kérnie, hogy felettesének javaslatot tudjon tenni a szükséges intézkedésekre. A 2003-as állapotok szerint ugyanis a katasztrófavédelem online kapcsolatban nagy felbontású műholdképekhez is hozzájut az európai meteorológiai szolgálattól, és ezek alapján a szakértők meg tudták mondani, hogy milyen erősségű vihar várható, mely területen és mikor. A katasztrófavédelem vezetői ezen ismeretek birtokában pedig már felelős döntést tudnak hozni.

Mindemellett Orovecz István, a Polgári Védelem Országos Parancsnokságának korábbi parancsnoka, jelenleg a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke a FigyelőNetnek elmondta, hogy a polgári védelem még 1999-ben megállapodást kötött az Országos Meteorológiai Szolgálattal az információszolgáltatásról. Ennek értelmében vészhelyzet esetén riasztást küldenek a meteorológusok, és kétóránként figyelmeztető információt adnak a vihar pontos tartózkodási helyéről és a várható mozgásáról. Ahogy azután a technika fejlődött és online kapcsolat alakult ki a két szervezet között, már óránként érkeztek a jelentések.

Bár a vezető 2003-as távozása utáni együttműködésről már nem tudott beszámolni, de a meteorológiai jelentések és előrejelzések birtokában a katasztrófavédelemnek ismernie kellett a vészhelyzetet, és látható, hogy további intézkedésekre lett volna szükség.

Nem tettek jelentést

A katasztrófavédelem szóvivője újabb megkeresésünkre elmondta, hogy vasárnap este nem volt kötelezettségük, mert a katasztrófavédelem csak az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentéseire támaszkodhat, amely jelentésében nem szűkítette le azt a területet, ahol a vihar lecsaphat. Emellett nincs is arra jogkörük, hogy leállítsák a rendezvényt. Bár információnk szerint korábban voltak olyan meteorológiai szakértők, akik segítették a katasztrófavédelem munkáját, Dobson Tibor szerint ha a meteorológiai szolgálat mellett saját szakértőjük lenne, az olyan lenne, mintha a katasztrófavédelem állam lenne az államban.


A végső következtetés számukra az, hogy a rendelkezésre álló információ kevés volt, így a katasztrófavédelmi ügyeletes számára fel sem merült, hogy pontosítsa valamilyen módon az adatokat, végül sem a felettesének, sem az adott terület polgármestereinek nem jelentette a vészhelyzetet.

Vizsgálat indult

A viharral összefüggésben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azonnali vizsgálatot rendelt el, amelynek feladata tisztázni, hogy az időjárásra vonatkozóan milyen előrejelzések álltak rendelkezésre, valamint lett volna-e lehetőség eltérni az eredeti forgatókönyvtől. A vizsgálatot Szilvásy György kancelláriaminiszter vezeti.

Három halottja és mintegy száz sebesültje van az előzetes adatok szerint a vasárnap esti budapesti viharnak. Több ember eltűnt amikor hajók ütköztek össze a Dunán. A szervezők nem érdeklődtek a rendezvény előtt a meteorológiai szolgálatnál. Két ember a budai alsó rakparton vesztette életét. Itt egy fa dőlt egy 12 éves kislányra és egy 30-40 év körüli férfira. A pesti oldalon egy idős nő halt meg. Egyelőre nem tudni, hogy sérülés, vagy rosszullét miatt. A leggyakoribb sérülés a csonttörés és agyrázkódás volt. Sokak testébe üvegszilánkok fúródtak. Egy embert villámcsapás ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik