Belföld

A Fidesz mindent elutasít a zárószavazáson

A Fidesz egyetlen kormányzati előterjesztést sem támogat az Országgyűlés hétfői ülésének délutáni szavazásán, amelyen kilenc törvényről, köztük a tandíj bevezetéséről, valamint az önkormányzati rendszer átalakításáról döntenének - közölte Navracsics Tibor.

A Fidesz-frakció nem támogatja a tandíj bevezetését, valamint nemmel szavaz a kétharmados többséget igénylő önkormányzati törvény átalakítására is, mert alapvető, koncepcionális ellentétek vannak a megye és a régió kérdésében a Fidesz és a kormányzat között. A Fidesz 200 fős parlamentet javasol, azért nem támogatják azt az előterjesztést sem, amely 298 főre csökkentené az Országgyűlés létszámát. Ez a javaslat ráadásul azért sem támogatható, mert német mintára nem állandó, hanem minimum létszámot vezetne be, így 298-nál lehetne több képviselő is – indokolt a frakcióvezető.

Nem támogatják összeférhetetlenségi törvény módosítását, valamint a szondafújás ügye miatt megváltoztatni kívánt mentelmi törvény módosítását sem, mert az ehhez kapcsolódó fideszes módosító indítványt az alkotmányügyi bizottság támogatására ellenére a parlamentben elutasította a kormánytöbbség. Hangsúlyozta: a Fidesz az alkotó ellenzékiség követelményét teljesíti, ehhez azonban egy fogadóképes kormányzat is szükséges lenne, hiszen eddig majd minden javaslatukat elutasította a kormánytöbbség, 149 előterjesztésre mondott nemet, és csak hármat támogatott.

A parlament nyári rendkívüli ülésszakát hétfőn kilenc törvény zárószavazásával fejezi be: a zárószavazások között szerepel a kétharmados többséget igénylő döntés a helyi önkormányzati rendszer átalakításáról. Szavaznak a tanárok kötelező óraszámának emeléséről és a tagiskolai rendszer kialakításáról. A felsőoktatási törvény módosításával a képzési hozzá járulás – tandíj – bevezetésének jogi alapját teremtené meg az országgyűlés. Az utolsó munkanapon hoz döntést a Ház az országgyűlés létszámának csökkentéséről: a javaslat szerint ezt 2010-től 298 főben határoznák meg. A módosítás elfogadásához kétharmados többségre van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik