Belföld

Elrajtolt Füredről a Kékszalag

Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyének mezőnye elrajtolt Balatonfüredről. A résztvevők száma ismét rekordot döntött.

Az 1934-ben indult Kékszalag a leghosszabb távú tókerülő verseny Európában. A háborús évek kimaradtak a verseny történetéből, és volt idő, amikor csak minden második évben került rá sor – ezért a 2006. évi Kékszalag sorrendben a harmincnyolcadik. A versenyen részt vevő hajók száma évről évre rekordokat dönt: idén több mint 450, tavaly 432 vitorlás indult, míg az első balatoni Kékszalagon mindössze 21 hajó rajtolt.

A szervezők szerint az idén nincsenek leosztott lapok: annyi új hajó érkezett a mezőnybe, kiváló csapatokkal a fedélzeten, hogy akár kilenc-tíz vitorlás is esélyes az abszolút első helyre. Az izgalmakat növeli, hogy az idén újra indulhatnak a legkorszerűbb, csak akrobatikus ügyességgel megvitorlázható trapézos hajók. Érdekessége a versenynek, hogy bár a cél az abszolút győzelem, tehát hogy az egyszerre rajtoló majd félezer vitorlás közül melyik kerüli meg elsőnek a Balatont, mégis számon tartanak egy ötven éve mért időeredményt. A versenyzők másik vágya, hogy megdöntsék azt a rekordot, amit 1955-ben a Nemere II. nevű 75-ös cirkáló állított be 10 óra 40 perces időeredményével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik