Belföld

Az MSZP színvallásra szólítja a Fideszt

Az MSZP tudni szeretné, hogy a Fidesz mely kormányzati lépéseket támogat – mondta Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes. A Fidesz szóvivője szerint viszont a megszorító csomag minden eleme tovább növeli az emberek terheit, ezért a legnagyobb ellenzéki párt nem támogatja.

Támogatja-e a legnagyobb ellenzéki párt a kiigazítást, a reformokat? Mit gondol az Új Magyarország programról, ha igaz az a szlogen, hogy csak Magyarország számít? – kérdezte a frakcióvezető-helyettes, hozzátéve: a törvényhozásban a kormánypártok mellett az ellenzéki pártoknak is van felelőssége.


A szocialista politikus hangsúlyozta: az MSZP szerint “az országot rendbe kell rakni”, ehhez kell az Új Egyensúly program, ehhez kellenek az államháztartási kiigazító lépések. Hozzátette: ahhoz, hogy az államháztartás egyensúlyi pályán maradjon, reformokra van szükség.


Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője úgy vélte, ha a kiigazítás összes lépésével nem is tud egyetérteni az ellenzék, de egyetérthet többek között a szolidaritási, az elvárt és a banki különadó bevezetésével, mivel ezek az intézkedések igazságosabbá teszik az adórendszert. A politikus az ellenzék által vállalható intézkedések között említette az adóelkerülés megnehezítésére, a gazdaság kifehérítésére, a közteherviselők körének szélesítésére vonatkozó törvénymódosítást, a házipénztár-adó, valamint a minimális járulékfizetési kötelezettség bevezetését.


Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az MTI-nek elmondta: a megszorító csomag minden egyes eleme, legyen szó akár a tandíjról, az áfa emeléséről, vagy a vállalkozói, munkavállalói terhek további növeléséről, arról szól, hogy “az embereken akar pénzbehajtást végrehajtani a kormány, az emberekkel akarja elvitetni az előző négy év rossz gazdaságpolitikájának a következményeit, mi ezeket nem támogatjuk”.


“Mi, ebben soha nem voltunk partnerek, nem is leszünk, és éppen ezért semmilyen adóemelést nem támogatunk, amely adóemelések a magyar emberek vállán lévő terheket még elviselhetetlenebbé teszik” – mondta. Hozzátette: a választási kampányban nem volt szó megszorításokról, most mégis megszorítások és adóemelések vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik