Belföld

Autónómiát kér a Székelyföldi Nemzetgyűlés

Románia elnöke, parlamentje és kormánya szeptember 30-ig állapodjon meg a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) Székelyföld autonóm státusáról, s ha ez a megállapodás az említett határidőig nem jön létre, egy újabb Székely Nemzetgyűlésnek kell döntenie az önrendelkezés érvényesítésének módjáról - ezt tartalmazza az a határozat, amelyet vasárnap fogadott el Ditróban a második Székely Nemzetgyűlés.

Az összejövetelen elfogadták a Székely Nemzetgyűlés határozatát. Ebben a nemzetgyűlés egyebek között követeli, hogy Romániában az Európában gyakorolt normák érvényesüljenek, a székely nép megélhesse önrendelkezését az autonómia révén. Követeli, hogy Románia elnöke, parlamentje és kormánya haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat, és szeptember 30-ig kössön megállapodást az SZNT-vel Székelyföld autonóm közigazgatási régió törvény általi létrehozásáról.

Amennyiben az említett határidőig nem jön létre ez a megállapodás – áll a határozatban -, az SZNT-nek újabb Székely Nemzetgyűlést kellene összehívnia, amely döntene a székely nép önrendelkezési jogának érvényesítési módjáról.

A határozatban az is olvasható: az SZNT követelje a trianoni békeszerződést aláíró nagyhatalmaktól az erdélyi magyarság, a székelység 86 éve tartó jogfosztottságának orvoslását. A dokumentum szerint követelni kell az ENSZ-től és az Európai Uniótól Székelyföld autonóm státusának nemzetközi egyezmény általi szavatolását. A határozat elfogadói felkérik a mindenkori magyar kormányt, hogy gyakoroljon védőhatalmi státust Székelyföld autonómia-törekvései fölött.

A ditrói eseményen nem volt jelen Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Nem ment fel a pódiumra, de a tömegben elvegyülve ott volt Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem képviseltette magát, magánemberként azonban a résztvevők között lehetett látni Sógor Csaba szenátort és Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét.

Az RMDSZ vezetői az utóbbi napokban több alkalommal is helytelenítették a Székely Nemzetgyűlés megrendezését, legalábbis leszögezték, hogy szerintük nem ez a legalkalmasabb módszer az autonómia elérésére Romániában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik