Belföld

Júliustól csak indokolt esetben jár a kezelés költsége a kórházaknak

A kórházak csak indokolt esetben kapják meg a kezelés költségét, ha a beteget szakrendelésen is el lehetett volna látni, akkor a minisztérium maximum a szakrendelés díját fizeti ki a kórháznak – közölte Molnár Lajos egészségügyi miniszter pénteken reggel a TV2 Mokka című műsorában.

A liberális miniszter szerint sok esetben nem indokolt, hogy a beteg kórházban feküdjön, emellett a kórházi ellátás drága is. Ami pedig drága és feleslegesen drága, az megint a betegek pénzéből megy el – tette hozzá.

Kiemelte: július elsejétől lesz érvényes az a rendelet, amelyik kimondja, ha a beteget olyan betegséggel fektetik kórházba, amelyiket meg lehetett volna gyógyítani szakrendelésen, akkor a minisztérium maximum a szakrendelés díját fizeti ki a kórháznak, nem pedig a kórházi kezelés költségét.

Hozzátette azonban: ezeket a pénzeket a minisztérium nem akarja elvenni, hiszen, mint megjegyezte, ebből a pénzből teremtette meg a kormány most, a stabilizációs program kellős közepén azt a lehetőséget, hogy a daganatos vagy szívbetegségből felépülők rehabilitációjára többet kapnak a kórházak.

Szólt arról, hogy ma Magyarországon 500 ezer ember nem fizet tb-járulékot. Ma, aki nem fizet járulékot, az a tisztességesek pénzéből kap ellátást – hangsúlyozta, majd hozzátette: a kormány azt akarja elérni, hogy akinek ez kötelessége, az fizessen tb-járulékot. Újra kijelentette: nem készül rendelet sem vizitdíjról, sem receptdíjról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik