Belföld

Januárra marad a szociális gázár-kompenzáció

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a köztelevíziónak adott hétfői interjújában közölte, hogy a gázár új szociális kompenzációján még sokat kell a kormánynak dolgoznia, az jövő januártól lesz érvényes.

A kormányfő a Magyar Televízió Az Este című műsorában a gáz ártámogatásáról a miniszterelnök elmondta, hogy 160 milliárd forintot költ el most a kormány erre a célra. Háromszorosára emelkedett a gáz ára az elmúlt négy évben, ennek alig egytizedét engedték a lakosságra. A gázár új szociális kompenzációján még sokat kell a kormánynak dolgoznia, az 2007 januártól lesz érvényes. Gyurcsány Ferenc úgy véli, hogy a reform végig arról szól, hogy válasszák el a szociális ügyeket, adjanak szociális ágon sokkal többet a nagycsaládosoknak, emeljék fel az ő családi pótlékukat jobban, mint bárki másnak, és ne az árakba próbáljanak beleavatkozni.

A mostani intézkedések többsége egyensúlyjavítás, “a reformok nagyobbik része még előttünk áll”. Itt említette meg az egészségügy, a nyugdíjrendszer, az oktatás reformját. “Amit most csinálunk, annak egyetlen egy reformértékű eleme van, ami az államigazgatás-közigazgatás átalakítása” – mondta a miniszterelnök a kormányprogramról. A minisztériumok létszámcsökkentésére már ez év végéig sor kerül. Ezzel a lépéssel számításaik szerint 2008-ig több mint 20 milliárd forintot spórol az állam.

Jövő hét pénteken és szombaton a kormány egy hosszú, másfél napos kormányülést tart, amelyen megbeszélik, négy-öt nagy területen hogyan mennek előre. A miniszterelnök elmondta, hogy nem a reform irányairól kell megállapodniuk, azon túl vannak, hanem jogszabályok sokaságát kell a parlamentnek benyújtaniuk. Terveik szerint 2007 végéig a kormány valamennyi átfogó, nagy reformra vonatkozó jogi szabályozást kidolgozza, az intézményi átalakítást megteszi, és 2008-ban már legfeljebb csak a bevezetésnek a feladatai lesznek a kormány előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik