Belföld

Miskolcon már nem csak a víz fertőz

A miskolci Semmelweis Kórházban – bár folyamatosan cserélődnek – még mindig száz fölött van a víz fertőzöttsége miatt a fertőző osztályon kezelt betegek száma. A minták alapján kimutatták, hogy a járvány már vélhetően emberről emberre is terjed.

A hétvégi adatok alapján vasárnapra mérséklődött az ambuláns betegek száma, ám a felnőtt háziorvosi ügyeleten még mindig háromszáz beteg jelentkezett, kétharmaduk panaszkodott hányásra, hasmenésre. A gyermekorvosi ügyeleten 108-an jelentkeztek, kilencven százalékuk hozható kapcsolatba a vízfertőzéssel – közölte Koleszár Lajos, a Semmelweis Kórház igazgató-főorvosa hétfőn délelőtt.

Emberről emberre

Tájékoztatása szerint száz fölött van az intézményben kezeltek száma, de a betegek folyamatosan cserélődnek. Minden betegtől vizsgálati mintát kérnek, ugyanis ebből lehet kitenyészteni a kórokozókat. A fertőtlenítés és a higiéniai előírások szigorú betartása nagyon fontos, így csökkenthető annak a veszélye, hogy a még egészséges hozzátartozók is megfertőződjenek.

lAz elküldött anyagból kimutatták a calici vírust, illetve a campylo baktériumot, így a járvány már vélhetően nemcsak a vízfogyasztás útján, hanem emberről emberre is fertőz” – mondta.
A város érintett területein a csapvizet főzésre már használhatják, és tízperces forralás után is lehet fogyasztani.

A miskolctapolcai vízbázis szennyeződött

Veres László, a miskolci városháza szóvivője emlékeztetett arra, hogy a borsodi megyeszékhely területének egynegyedén fertőzött a víz, a város többi részén nincs és nem is volt probléma. Leskó György, Miskolc polgári védelmi vezetője vasárnap azt közölte, hogy a vízszennyeződés mintegy 43 ezer embert érint.

Az elmúlt héten a rendkívüli esőzések miatt a miskolctapolcai vízbázisba került szennyeződés, ezt a részt azonnal leválasztották a vízellátó rendszerről, de június nyolcadikán a városban több mint ezren megbetegedtek, vasárnap délutánig összesen 1107 beteget regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik