Belföld

Megalakult az Államreform Bizottság

A kormány létrehozta az Államreform Bizottságot, július 1-jei hatállyal pedig megalakítja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget. Döntöttek az államreform és az önkormányzati igazgatás reformját érintő törvénymódosításokról is: a változtatások többsége kétharmados törvényeket érint.

Az új intézményekről Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára beszélt „Az Államreform Bizottság irányítására Draskovics Tibort kétéves időtartamra kormánybiztossá nevezte ki a kabinet. Ugyancsak két évre kapott kinevezést Bajnai Gordon, aki a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztosként fog dolgozni” – ismertette a kabinet döntését a politikus.


Szavai szerint az Államreform Bizottság a kormány javaslattevő, véleményező és döntéselőkészítő szerve lesz, míg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a kormányzat és a központi közigazgatási szervek fejlesztéseit fogja összehangolni, elkészíti a nemzeti fejlesztési terveket, és az Európai Unió strukturális és kohéziós politikájával kapcsolatos hazai feladatokat végzi.


A testület elnöke a miniszterelnök, alelnöke Draskovics Tibor lesz, tagjai pedig a miniszterelnököt helyettesítő miniszter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, a pénzügyminiszter, az igazságügyi és rendészeti miniszter, a Miniszterelnöki Hivatal koalíciós koordinációért felelős államtitkára, valamint a miniszterelnök által felkért személyek lesznek. A bizottság munkáját a Miniszterelnöki Hivatalban (MEH) működő főosztály segíti majd.


Ugyancsak a MEH irányítása alatt működő központi hivatal lesz a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, ami az operatív programok irányítását is átveszi. „Bajnai Gordon a kormány ülésén jelezte, hogy augusztus végéig új fejlesztéspolitikai törvényjavaslatot dolgoz ki, amely átláthatóvá, ellenőrizhetővé, egyszerűbbé, ugyanakkor hatékonyabbá teszi majd a fejlesztési források felhasználását” – mondta Gál J. Zoltán, aki azt is megjegyezte, hogy az ügynökség a Nemzeti Fejlesztési Hivatal általános jogutódjaként jön létre.


Hat törvényjavaslat


„Az államreform megalapozását jelenti hat törvényjavaslat (…). A kormány céljai között szerepel az Országgyűlés létszámának csökkentése (…). A kabinet javaslata szerint az Országgyűlés létszáma 298-ra csökkenne, de a kormány nyitott arra, hogy az ellenzékkel történt egyeztetés keretében ennél is kevesebben határozza meg a parlament létszámát” – tájékoztatott a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára. Mint mondta, a kormány szigorítaná az országgyűlési és az európai parlamenti képviselők összeférhetetlenségi szabályait, csökkenne az önkormányzati képviselők havi tiszteletdíja.


Gál J. Zoltán kitért arra, hogy a kormány kedden folytatja a központi és az önkormányzati igazgatással kapcsolatos javaslatok tárgyalását, június 23-24-én pedig kétnapos ülést tart.


A baromfihús nyugodtan fogyasztható


A kormányszóvivő tájékoztatóján elmondta: Magyarországon nincsenek veszélyben a fogyasztók a madárinfluenza miatt, az üzletekbe nem kerülhet fertőzött hús. A boltokba kerülő tojás és baromfihús nyugodtan fogyasztható. Mint mondta, az elmúlt egy évben a kormány mintegy hárommilliárd forintot különített el a madárinfluenza elleni védekezésre. A betegség gyanúja esetén le kell ölni az állatokat, a gazdálkodókat pedig – részben európai uniós támogatással – kártalanítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik