Belföld

A kormányfő bejelenti a kormány egyensúlyjavító intézkedéseit

A kormány azonnali, az államháztartás egyenlegének javítását célzó intézkedéseit jelenti be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT)plenáris ülésén.

Az intézkedésekről eddig hivatalosan senki nem nyilatkozott. Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja pénteken szintén az intézkedésekről tárgyalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében, de a mintegy kétórás tanácskozása után távozó politikusok közül senki nem nyilatkozott a részletekről a sajtó képviselőinek. Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter mindössze annyit mondott: szombaton a nyilvánosság előtt ismertetik az intézkedéseket.

Mandur László, az Országgyűlés alelnöke szerint “erős támogatottságot élvez a miniszterelnök javaslata”.

Gyurcsány Ferenc még megbízott és kijelölt kormányfőként május 24-én jelentette be, hogy egy nappal az új kormány megalakulása után az OÉT plenáris ülésén ismerteti a kormány első intézkedéseit. Ezt követően, hétfőn tartja első ülését a kormány, s ezután benyújtják az első törvénycsomagot.

A miniszterelnök az OÉT ülésén ismertetendő, az idén és jövőre tervezett költségvetési kiigazításról korábban csak annyit közölt, hogy az intézkedéseket követően az államháztartás eredményszemléletű hiánya, a nyugdíjkorrekció hatásának figyelembe vételével a GDP 8 százaléka lesz.

Veres János pénzügyminiszter később sajtótájékoztatóján a részletek ismertetése nélkül elmondta, hogy a tervezett intézkedések nélkül az államháztartás többlethiánya elérte volna az 1.000 milliárd forintot.

A tervezett lépések az idén 350 milliárd forinttal, jövőre 1.000 milliárd forinttal javítják az eredményt. A pénzügyminiszter szavai szerint az idei 350 milliárd forintos intézkedések fele bevételnövelő, másik fele kiadást csökkentő tétel.

A pénzügyminiszter annyit azért mondott, hogy a módosítások érintik az ártámogatás rendszerét, a gyógyszerkasszát, de nem vonatkoznak például az ekho-ra.

Az elemzők a valószínű változások közé sorolják a kiadási oldalon a gyógyszertámogatások visszafogását, a lakossági gázárkompenzáció, valamint a tömegközlekedés fogyasztói árkiegészítésének csökkentését, és a közszférában várható létszámleépítéseket.

A bevételi oldalon várhatóan sor kerül az áfa és az eva 15 százalékos kulcsának 20 százalékra történő emelésére, de elképzelhető, hogy az eva kulcsa 25 százalékra nő.

Hírek szerint szóba kerülhet a társasági nyereségadó 16 százalékos kulcsának 18, vagy 20 százalékra történő emelése is, illetve a munkavállalói 4 százalékos egészségbiztosítási járulék 6 százalékra növelése.

Tovább növelheti a bevételeket a vizitdíj, illetve az ingatlanadó, valamint az évi 6 millió forint feletti bruttó jövedelemrészre kirótt 4 százalékos luxusadó bevezetése a személyi jövedelem adóban.A javaslatokról az új kormány hétfői ülésén határoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik