Belföld

Gyorsan esik az MSZP népszerűsége

A májusi közvélemény-kutatási adatok szerint az MSZP minden vizsgált csoportban vezet, sőt a választásokhoz képest – a győzteshez húzás jelenségének megfelelően – erősített is. A hónap végére azonban ez az erő megkopni látszik, jórészt a kormányprogram megszorító intézkedéseinek hatására.

A Századvég Politikai Elemzések Központja és a Tárki választáskutatási programjának 2006. májusi adatfelvétele a választások után szokásos győzteshez húzás jellegzetességeit mutatja. Az adatok szerint az MSZP minden választói csoportban jelentős, 9-14 pontos előnnyel vezet. A választások eredményével való elégedettségük talán soha nem volt olyan magas, mint 2006. májusának elején.

A Tárki mérése szerint az összes megkérdezett között az MSZP 38, míg a Fidesz 29 százalékon állt, a biztos szavazó pártot választóknál ez az arány már 52-38 volt Gyurcsány Ferenc pártja javára. (Érdekes ugyanakkor, hogy az SZDSZ az első csoportban mindösszesen 3, a másodikban pedig a választási eredményt jelentősen alulmúló 5 százalékon áll). Hasonló arányokat mutat a Szonda Ipsos májusi felmérése is: az összes megkérdezett között 34-28-ra, a biztos pártválasztók között pedig 48-39-re vezetnek a szocialisták.

Mérséklődik az elégedetlenség

Míg a második forduló utáni adatfelvétel szerint a választók 55 százaléka teljes mértékben vagy inkább elégedett volt a most lebonyolított választások kimenetelével – az MSZP-szavazóinak 99 százaléka, az SZDSZ-szavazók 98 százaléka számolt be elégedettségéről – egy hónap elteltével már némi átrendeződés érzékelhető a választási eredmények megítélésében. A Tárki adatai szerint ugyan továbbra is többségben vannak azok, akik inkább elégedettek a 2006-os országgyűlési választások kimenetelével, de a teljes mértékben elégedettek aránya jelentősen, 8 százalékponttal csökkent.

Mindez jórészt azzal függ össze a Századvég tanulmánya szerint, hogy Gyurcsány Ferenc pár hétre gyakorlatilag „eltűnt” a médiumokból, maguk a koalíciós tárgyalások teljes hírzárlat mellett folytatódtak, miközben a kiszivárgó információk rendre azt erősítették, hogy a második Gyurcsány-kormány megalakulását követően komoly költségvetési megszorítások várhatók. Ezek után az MSZP szavazóinak már csak 50 százaléka elégedett maximálisan a választási eredménnyel, az előző hónapban mért 70 százalékkal szemben, az SZDSZ választóinál pedig a közvetlenül a választások után mért 33 százalékról 18 százalékra csökkent a teljes mértékben elégedettek aránya.

A szocialista szavazók ezzel együtt nagyon pozitívan, a Fidesz szimpatizánsai viszont nagyon negatívan viszonyulnak a kormányhoz, de a küszöbön álló megszorító intézkedések hatását a választók nyilvánvalóan a második Gyurcsány-kormány tevékenységével fogják társítani. A jelenlegi empirikus adatok alapján a Századvég azt prognosztizálja, hogy a kormány munkájának megítélése igen gyorsan a negatív, sőt talán a mélyen negatív tartományba fordulhat az év második felében.

A többség elfogadja a reformokat

A Marketing Centrum felmérése szerint a küszöbön álló reformok, megszorítások – bár mindenképpen negatívan befolyásolják majd a kormány megítélését – egy bizonyos réteg elfogadja. A megkérdezettek 45 százaléka hisz a jelentős változtatásokban, és mindössze a tizedük véli úgy, hogy ezekből gyakorlatilag semmi sem lesz. A magyarok négytizede viszont óvatos: szerintük néhány reform megvalósul, de nem lesznek jelentős változások.

A válaszokra természetesen a pártállás hat a legerősebben: az MSZP támogatóinak 67 százaléka hisz abban, hogy jelentős változások lesznek, az SZDSZ hívei körében 52 százalék ez az arány, a bizonytalanok és az MDF támogatók körében 41 százalék, de még a Fidesz támogatók 17 százaléka is úgy véli: legalább nagyobb részben meg fognak valósulni az átfogó reformokra tett miniszterelnöki ígéretek.

Amikor a költségvetési hiány csökkentése miatt szükségessé válható intézkedésekről faggatták a Marketing Centrum munkatársai az embereket, az derült ki, hogy a többség szerint inkább a kiadások csökkentésével kellene mérsékelni hiányt, mint a bevételek növelésével. A hiánycsökkentő lépések közül azonban csak azokat javasolnák sokan a kormánynak, amelyek a bürokráciát csökkentik, és a felnőtt magyarok többsége általában elutasítja azokat a lépéseket, amelyek az emberek zsebét és szerzett jogait is érintik. Ugyanakkor még a leghúsbavágóbb lépéseket is sokan elfogadják, ha ezek előremutató, igazságos és okos reformok részei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik