Belföld

Tiszai gyaloghíd épül Szolnoknál

Tiszai gyalog- és kerékpárhíd megépítéséről írtak alá megállapodást az Oktatási Minisztérium, a Szolnoki Főiskola és a település önkormányzatának képviselői: az egymilliárd forintos beruházáshoz szükséges pénz döntő részét az európai uniós forrásokból, pályázat útján kívánják előteremteni.

Ez a megállapodás arról szól, hogy miként lehet a Tiszából a szolnokiak örömére minél többet kihozni, és az itt élőknek ne csak az áradó folyó okozta gondokkal kelljen szembenézni – mondta Magyar Bálint oktatási miniszter. Ez a projekt is része lesz annak a 2002 és 2008 közötti felsőoktatási intézmény-fejlesztési programnak, amelynek keretében 250 milliárd forint értékű beruházás készül el. Ebben szerepel kollégiumépítés és -rekonstrukció, oktatási létesítmények, könyvtárak, kutatóhelyek, konferenciaközpontok, valamint sportlétesítmények létrehozása – tette hozzá.

A hídépítéshez a tárca azért adott 200 millió forintos támogatást, mert a városfejlesztési koncepció egyben az itteni főiskola fejlesztését is szolgálja. Kacsirek László, a Szolnoki Főiskola rektorhelyettese elmondta: a gyaloghíd a főiskola tiszaligeti, 2007-ig felépülő oktatási központját köti majd össze a város felőli oldalon lévő könyvtárral, informatikai központtal és kollégiummal. A miénk lesz az egyetlen olyan campus a világon, amelyet egy folyó szel át – jegyezte meg. Botka Lajosné polgármester hozzáfűzte: az egymilliárd forintra becsült költséggel elkészítendő létesítményt Szolnok egyik jelképének szánják, ezért a legjobb tervezőket kérik fel a tervek megalkotására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik