Belföld

Orbán: én vagyok a megállapodás akadálya

Az Index.hu Orbán Viktorral készített interjújából kiderül, hogy a volt kormányfő úgy érzi: ő az akadálya az esetleges megállapodásnak. Ha a két párt mégis kiegyezik, a Fidesz és az MDF programjának egyeztetése már az új miniszterelnök-jelölt feladata lenne, a Fidesz elnöke pedig pártelnökként dolgozna tovább. Az új jelölt személyéről azonban még mindig nem lehet tudni.

Az Index.hu kérdésére – miszerint Csányi Sándor vagy Bod Péter Ákos a Fidesz szerdai új kormányfőjelöltje az MDF részére – Orbán ezt mondta: „amíg az MDF-fel nem állapodunk meg, addig udvariatlan dolog lenne elkottyantani, hogy kit javasoltunk a miniszterelnök-jelöltségre”. A Fidesz elnöke hozzátette, hogy azt várják a jelölttől, hogy hangolja össze két párt programját, nyerje meg a választást, majd pedig alakítsa meg azt a kormányt. Orbán a jelölt nevét továbbra sem kívánta megjegyezni, az azonban kiderül az interjúból, hogy nem volt hosszas egyeztetés. „Elég régóta ismerem őt ahhoz, hogy nem kellett különösebb egyezetés az ügyről. …Annyit mondtam neki, hogy az ő személyére tettünk egy javaslatot.” (Szerda délután már több lap is azt állította bizutos forrásokra hivatkozva, hogy a jelölt Bod Páter Ákos.)

Orbán nem készül arra, hogy ajánlatukra az MDF nemet mond. „Az MDF-nek az volt a felvetése, hogy engem nem kíván újra hatalomba segíteni, én ezt tudomásul vettem. Az MDF a programot kifogásolja, ismétlem, ha lesz közös kormányfő-jelölt, az ő dolga lesz a programok összecsiszolása.„

A többség a változást akarja

Orbán szerint mindenki, aki nem az SZDSZ-re vagy az MSZP-re szavazott vasárnap, a változást akarja, és ez – ha csak hajszállal is – a szavazók többségét jelenti. „Mindenki a változást akarja, az viszont egy másik történet, hogy nem mindenki szeretné ugyanazt a változást. De, hogy nem a kormány maradását akarta, az biztos, mert különben azzal az igénnyel lépett volna fel, hogy a jelenlegi koalíció a helyén maradjon.”

Az Index.hu rákérdezett, hogy Orbán személyesen hogyan éli meg, hogy ha sikerül is fordítani, a jelen állás szerint nem lehet újra miniszterelnök. Erre a Fidesz elnöke közölte: „nem a “mostani állás”, hanem ez a végleges”. Orbán szerint a jó ügy itt most a kormányváltás melletti összefogás megteremtése, és a hazugságra épülő kormánytöbbség megszerzésének megakadályozása. „Ha ezt miniszterelnök-jelöltként nem tudom szolgálni, sőt akadályává válok a megállapodásnak, akkor erre a helyzetre sürgősen megoldást kell találni.” A párt elnöke tagadta, hogy saját pártján belül puccs készült volna ellene.

Mi lesz Dávid nyolc pontjával?

Az Index.hu azon kérdésére, hogy Dávis Ibolya szerda reggeli levelében megfogalmazott nyolc kérést mennyire tartja elfogadhatónak, Orbán azt mondta: „remélem lesz egy közös miniszterelnök-jelöltünk, akinek az lesz a dolga, hogy összeegyeztesse a két párt programját.” Orbán hozzátette, hogy ez ugyan értékekben is és törekvésekben is összeegyeztethető, de már nem az ő, hanem az új közös kormányfőjelölt feladata lesz.
A jövőjére vonatkozó kérdésre úgy felelt, hogy „ha választhatok, én a szövetség elnöki posztján fogok tovább dolgozni, építeni akarom tovább a szövetséget, amely a pártok versenyét harmadjára nyeri meg és lesz a legnagyobb parlamenti erő”.

Van még esély

Orbán szerint van esély a választások megnyerésére, hiszen van 110 nyitott mandátum, ha elhoz a Fidesz és az MDF ebből hetvenet, akkor polgári kormánya lesz az országnak. „Szerencsés esetben hatvannyolc mandátum is elég lehet, hiszen az országos listás mandátumok elosztását nem lehet pontosan előre kiszámolni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik