Belföld

Bod Péter Ákos a kormányfőjelölt

Több lap értesülése szerint Bod Péter Ákost javasolja kormányfőnek Orbán Viktor. A közgazdász, volt jegybankelnök és ipari miniszter állítólag elfogadta a felkérést. „A személyemet érintő sajtóhíreket megerősíteni nem tudom” – közölte az érintett, aki ugyanakkor nem cáfolta az értesülést.

Miniszter és jegybankelnök is volt

Bod péter Ákos 1990-1991-ben az Antall-kormány ipari és kereskedelmi minisztere, 1991-1994 között pedig a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt. 2000-től a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen tanszék-vezető, a Károli Gáspár Református Egyetemen egyetemi tanár. 1988-2000 között a Veszprémi Egyetemen kutató-professzor, 1995 és 1997 között a londoni European Bank for Reconstruction and Development igazgatója volt. 1975-től 1990-ig a Tervgazdasági Intézetben volt osztályvezető.

Az Index és az Inforádió is úgy értesült, hogy a nagyobbik ellenzéki párt Bod Péter Ákos egyetemi tanárt, volt minisztert és jegybankelnököt javasolja a jobboldal közös kormányfőjelöltjének. A FigyelőNet a gazdasági szakembert egyelőre nem tudta elérni.

Deutsch Tamás, a Fidesz kampányának kommunikációs vezetője szerdán úgy nyilatkozott, hogy új jelöltjük – akinek továbbra sem árulta el a nevét – már el is fogadta a felkérést. A politikus elmondta: szerették volna elkerülni azt a helyzetet, hogy a két ellenzéki párt megegyezik ugyan a közös jelölt személyében, de az elutasítja a felkérést.

Bod Péter Ákos az MTI-nek eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: „Egy közös kormányfőjelölt személyéhez a két pártnak, azok testületeinek kell előbb megállapodni”. A végső felhatalmazást, bárki legyen a közös kormányfőjelölt, a választók adhatják meg – teszi hozzá. „Amíg nem történik érdemi fejlemény, nem kívánok ennél többet közölni” – írja. A dokumentum nem cáfolja a felkérés tényét.

Orbán átadja helyét

Új jobboldali kormányfőjelölt és a Fidesz és az MDF feltételek nélküli együttműködése szükséges ahhoz, hogy a jelenlegi koalíciót le lehessen váltani – mondta szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.


A Fidesz első embere elmondta: megértette, hogy ő nem élvezi az MDF támogatását, így a kormányfőjelölti posztot felajánlotta egy MDF-közeli politikusnak. Orbán Viktor arról is szólt, hogy a gazdaság az összeomlás szélén áll a magas államháztartási hiány miatt.

Dávid feltételei

Orbán Viktor szerdán az MDF elnökének aznapi levelére reagált, amelyben Dávid Ibolya nyolc pontban részletezi a Fidesszel való tárgyalás kiindulópontjait.


Az MDF elnöke ebben arra kérte Orbán Viktort, hogy az államháztartás rendbetétele érdekében vonja vissza azon ígéreteit, amelynek fedezetei 3500 milliárd forintott tennének ki, ha teljesítenék: vonja vissza a tb-járulék azonnali csökkentésére és a visszaállamosításra vonatkozó kijelentéseit. Ne használjon tőke- és idegenellenes kijelentéseket, fogadja el, hogy szükség van privatizációra az egészségügyben, szülessen meg a Tiszta Kezek Hivatala, mondjanak nemet a szélsőségeseknek, és kérjen elnézést a kampány során megfenyegetett plébánostól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik