Belföld

Méteres hullámokkal küzdenek a gátakon

A Tiszán és a Bodrogon néhol egyméteres hullámok „csapkodják” a töltést - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője. Az ár- és belvízvédelmi munkálatokra az elmúlt 24 órában összesen 380 millió forintot fordítottak.

Csont Csaba elmondta: a méteres hullámverés több helyen felszaggatta a már lerakott fóliát, amelyet újra raknak a gátakon. Eddig hatvanezer négyzetméternyi fóliát használtak fel, hogy a hosszantartó áradás miatt „ne ázzanak át a töltések és jól bírják a víz nyomását”.

Eddig összesen 6,7 milliárd forintot fordítottak a védekezésre, amiből az árvízi védekezés 4,1 milliárdot, míg a belvízi 2,6 milliárdot tett ki – mondta sajtótájékoztatón Korompay András, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője. Az OMIT vezetője hozzátette: az árvízvédelmi készültségben lévő védvonalak hossza 2491 kilométer, ami egy nap alatt 132 kilométerrel mérséklődött. A Tisza szolnoki tetőzése 970 centiméter körül alakulhat, míg Szegednél 920, plusz-mínusz 40 centimétert jeleznek előre, és mindkét városnál a legmagasabb árhullámot e hét végére, szombat és hétfő között várják, amit befolyásolhat a csapadék mennyisége, a Maros és a Körösök által szállított víz mennyisége is.

Az OMIT első embere szerint harmadfokú készültség 1446 kilométer védvonalon van, 138 kilométerrel rövidebb szakaszon, mint egy nappal korábban. A Dunán Baja térsége alatt a bal parton az országhatárig, a Tiszán a Lónyay-főcsatorna torkolata és a déli országhatár között, a Zagyván Szolnok és Újszász között, a Taktán, a Lónyay-főcsatornán, a Bodrogon, a Hármas-Körösön, a Hortobágy-Berettyón és a Maros alsó szakaszán tartanak fenn harmadfokú készültséget.

Magyarország folyóin másodfokú készültség van érvényben 503 kilométeren, 45 kilométerrel rövidebb folyószakaszon, mint hétfőn, míg első fokú a készültség 542 kilométeren, ami viszonyt 52 kilométerrel hosszabb, mint egy nappal korábban. Korompay András elmondta, hogy a következő napok időjárását meghatározza, hogy Magyarországtól délre egy ciklon alakult ki, amely csütörtök reggelig sokfelé okoz esőt, záport, a magasabb hegyekben hó is várható. A csapadék mennyisége a keleti, délkeleti Tisza vízgyűjtőkön területi átlagban meghaladja a 10 millimétert, ezen belül a Körösök és a Maros vízgyűjtőin 18-26 milliméter csapadék valószínű, ami emelheti a szegedi vízállást, és így a prognosztizált 920 centimétertől felfele eső 40 centiméteres tartomány a valószínűbb.

A védvonalakon a tartósan magas vízállások következtében változatlanul növekszik az árvízi jelenségek száma: 310 buzgárt észleltek, 200 kilométer hosszon csurgásokat, 350 kilométeren fakadóvizeket, míg 120 kilométeren töltéstalp szivárgásokat tapasztaltak. Megemlítette azt is, hogy a Központi Közlekedési Felügyelet a Dunán a bajai szakasz kivételével megszüntette a hajózási korlátozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik