Belföld

Közös székelyföldi fejlesztési stratégia kidolgozásáról döntöttek

Közös székelyföldi fejlesztési tervet dolgoznak ki a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros megye önkormányzatai a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt a következő hónapokban - erről született döntés pénteken Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ vezetőinek, az említett megyék önkormányzati elnökeinek, valamint az RMDSZ székelyföldi képviselőinek és szenátorainak tanácskozásán.

A megbeszélésen jelen volt Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke is, aki az ülés után bejelentette: a tanácskozáson döntést hoztak arról, hogy a három megye közös céljainak, terveinek érvényesítése érdekében megyénként három-három szakemberből álló munkacsoportot hoznak létre, amely az RMDSZ irányításával kidolgozza Székelyföld egységes fejlesztési stratégiáját.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ már korábban döntött egy székelyföldi fejlesztési iroda létrehozásáról, amely ennek a közös munkának az intézményi hátterét biztosítja majd. Markó Béla szerint az együttműködés főként a közös gazdasági fejlesztésre összpontosít, de kiterjed majd az infrastruktúra, a kommunikáció, a kultúra, az oktatás területeire, illetve a kistérségi együttműködés összehangolására is.

“A három székelyföldi megyének számos, hagyományaiból is fakadó, közös gazdasági, kulturális érdeke van, ezért nagy pazarlás lenne, ha nem hangolnák össze a fejlesztési politikákat” – mutatott rá Markó. Közölte: a résztvevők egybehangzó véleménye szerint a három megyének egy különálló gazdasági fejlesztési régiót kell alkotnia, de addig is megvannak a törvényes keretek számos közös terv megvalósítására. Az RMDSZ-nek továbbra is kiemelt célkitűzése a gazdasági fejlesztési régiók átszervezése és a székelyföldi gazdaságfejlesztési régió létrehozása, az európai szintű tárgyalásaikon azonban egyértelművé vált, hogy erre csak Románia európai uniós csatlakozását követően kerülhet sor – fűzte hozzá.

A romániai belpolitikai helyzetet értékelve Markó Béla aggodalmának adott hangot a kormánykoalíció fő erejét alkotó liberális-demokrata szövetség (D.A.) két pártja közötti konfliktusok miatt. Hangsúlyozta: Európa vezető politikusai egyértelműen jelezték, hogy Románia 2007-es európai uniós csatlakozása csupán a politikai stabilitás megőrzése révén biztosítható. Markó ezért felhívást intézett a két kormánypárthoz, hogy nézetkülönbségeik ellenére törekedjenek az együttműködés jobbá tételére, és biztosítsák a kormányzati politika stabilitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik