Belföld

Tárki: közhangulat szavazás előtt

A nők ijedősebbek a férfiaknál, az össznépesség 39, míg a romák 67 százaléka hazudott mostanában, vagy merte ezt bevallani – derül ki a Tárki felméréséből.

Mivel sem időbeli, sem nemzetközi összehasonlító adat nem áll rendelkezésre, a felmérés alapján csak annyi állítható biztosan, hogy a magyarok között sokkal többen vannak olyanok, akik örömet éreztek, mint akik megijedtek vagy hazudtak az elmúlt napokban, hetekben, hónapokban.

Két olyan társadalmi csoport van, amelynek tagjai örömet, ijedtséget és hazugságot egyaránt az átlagosnál nagyobb arányban élnek meg (vagy legalább is ők vállalják ezt): a fiatalok és a cigányok. Például a kérdezés hetében a minta 18 százaléka ijedt meg, 13 százaléka hazudott, 29 százaléka érzett örömet. Ugyanezek az értékek a 18-24 évesek körében 26, 36 és 44 százalék. Vagy például az összes válaszoló 39 százalékával ellentétben a cigányok 67 százaléka hazudott (illetve meri ezt bevallani) mostanában (vagy életében) – áll a Tárki jelentésében.

Egyetlen olyan társadalmi csoport van, amelyre az ijedelem, öröm és a hazugság közül csak az egyik jellemző az átlagosnál nagyobb eséllyel, és ez megerősíteni látszik az eddigi információk igazságtartalmát: a nők ijedősebbek, mint a férfiak. Míg az örömet alig valaki, a hazugságot feltehetően sokan elnyomják a tudatalattijukban, vagyis könnyebb emlékezni az utolsó öröm, mint az utolsó füllentés idejére.

Feltételezhetjük továbbá, hogy azok, akik úgy érzik sohasem örültek, ijedtek meg vagy hazudtak, azok a fél évnél régebbi lehetőséget választották. Ha ez igaz, akkor azt mondhatjuk, a magyarok legfeljebb ötöde nem volt még boldog, és kevesebb mint fele nem volt még ijedt, illetve hazug, ami feltehetően hazugság. A legfontosabb tanulság, hogy az ijedség, az öröm és a hazugság (vagy legalábbis ennek vállalása) gyakran együtt fordul elő és gyakran ugyanazokra a társadalmi csoportokra jellemző – írja a Tárki.

Például, a magyarok körülbelül ötöde ijedt meg az elmúlt napokban vagy hetekben, de az elmúlt napokban örömet érzők kétharmada meg is ijedt, és minden második közülük hazudott az elmúlt napokban vagy hetekben. Vagy például, akik régebben (vagy soha?) nem ijedtek meg, azok zöme (81 százaléka) örömet sem érzett mostanában (vagy soha), és kétharmaduk nem hazudott (vagy nem vállalja ezt) mostanában (vagy soha).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik