Belföld

A terroristáktól is védik majd a bátaapáti atomtemetőt

A paksi atomerőműből olyan anyagokat szállíthatnak majd ide, amelyek a „piszkos bomba" alapanyagául szolgálhatnak, ezért fokozottan védeni kell – írja a Magyar Hírlap.

Kiemelt feladat lesz a Nemzetbiztonsági Hivatalnak a Bátaapátiban épülő nukleáris hulladéktároló védelme, illetve a radioaktív szállítmányok biztosítása. A hivatal szerint ugyanis terroristaszervezetek érdeklődését is felkeltheti a 2008-tól üzemelő nukleáris temető.

A paksi atomerőműből ugyanis olyan anyagokat szállíthatnak majd ide, amelyek a „piszkos bomba”alapanyagául szolgálhatnak. A bomba valójában nem egy nukleáris töltet, hanem egy hagyományos robbanótöltet, amely köré nukleáris anyagokat építenek. A nagy erejű robbanás a sugárzó anyagot szétterítve fejti ki – a detonációt követő – másodlagos pusztító hatását. „Piszkos bombát” még sehol a világon nem vetettek be, de titkosszolgálatok tartanak attól, hogy ilyet állítanak elő terroristaszervezetek.

Rövidesen kidolgozzák azt a biztosítási tervet, amellyel minden szállítási kockázat minimálisra csökkenthető. A nukleáris szerelvények a világ minden pontján megállás nélkül teszik meg az utat. A magyarokat – a Magyar Hírlap információi szerint – kommandósok kísérik, és rendőrök biztosítják a vasútvonal teljes hosszát. Nemcsak a terroristákat igyekeznek távol tartani a veszélyes anyagtól, hanem azt is el kell kerülni, hogy bármilyen jármű, akár csak véletlenül is a vonatnak ütközzön, sőt a környezetvédő aktivistákat is el kell kerülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik