Belföld

Harmadfokú készültség feletti árhullám a Krasznán

Tartós harmadfokú árvízvédelmi készültségi színt feletti árhullámra számítanak a szakemberek a Krasznán, miután lassú az apadás a folyón. A belvízzel elöntött területek nagysága csütörtök óta nem változott, a hétvégén viszont csapadékos lesz az időjárás.

A Kraszna alsó szakaszán vonuló árhullám magassága Kocsordnál már 18 órája stagnál, de a folyó határszelvényében is mindössze 30 centimétert apadt a víz a szerdai tetőzés óta. A gátak egyes szakaszain altalajszivárgást észlelnek a harmadfokú készenlétben védekező vízügyi dolgozók, de azt egyelőre nem tartják veszélyesnek, mert szokásos árvízi jelenségnek számít.

Árvízvédelmi fokozatot kellett elrendelni a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán a Hármas-Körös áradása és a nagy mennyiségű belvízbevezetések miatt. Másodfokú a készültség a Berettyó alsó szakaszán, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, és a Sebes-Körös torkolati szakaszán, míg elsőfokú készültség van a Berettyó felső szakaszán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Fehér-, a Kettős-, a Fekete- és a Hármas-Körösön. A védekezésben 706 fő vett részt.

212 ezer hektár áll belvíz alatt


A tegnapi csapadékok következtében a Duna német és osztrák szakaszán, valamint a mellékfolyókon 1-2 méteres vízszintemelkedések következtek be. A Tisza-völgyben továbbra sem volt utánpótlása az árhullámoknak. Az áradó tendencia már csak a Tisza és a Körösök alsó szakaszain valamint a Maroson érezteti hatását.

A belvízzel elöntött terület nagysága csütörtök óta nem változott, jelenleg 212 ezer hektár áll víz alatt, nagyrészt lefagyott állapotban. Az újabb csapadék növelheti a belvíz által elöntött mintegy 19 ezer hektáros területet Szabolcsban, ahol jelenleg is négy öblözetben másod-, nyolcban pedig első fokú belvízvédelmi készültséget tartanak.


131 embert telepítettek ki a belvíz miatt


22 településről, 35 épületből 131 embert kellett kitelepíteni. Bár eddig 130 kitelepítettről szóltak a híradások, és csütörtökön további nyolc embernek kellett elhagynia otthonát a belvíz miatt, összességében mégis csak eggyel nőtt a kitelepítettek száma, ugyanis heten visszaköltözhettek otthonaikba, vagy más állandó lakhelyre. Jelenleg 130 önkormányzatnál van érvényben valamilyen belvízvédelmi fokozat, három településen – a Csongrád megyei Domaszéken, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken, illetve Kunszentmárton-Kungyaluban – harmadfokú a készültség.


18 milliméternyi csapadék is eshet

Hétvégén erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső, kezdetben északkeleten még havazás is lehet. A szombat estig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban délen, délnyugaton, valamint a Kárpátokban eléri a 10-18 millimétert, és vasárnap a ciklon keletre távozik, hátoldalán hideg, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, szórványosan valószínű zápor, hózápor. A jövő hét elején döntően anticiklon alakítja az időjárást, tovább csökken a csapadék valószínűsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik