Belföld

Feltárja 1945 utáni tevékenységét a katolikus egyház

Alapítványt hozott létre az 1945 utáni egyháztörténelem kutatására a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK); a testület elfogadta az alapszabályt, már csak a bírósági bejegyzés van hátra - közölte az MKPK titkára csütörtökön Budapesten.

A Lénárd Ödön Közhasznú Alapítvány Várszegi Asztrik püspök vezetésével, ötfős kuratóriummal működik majd – mondta a konferencia kedden kezdődött ülésének döntéseit ismertetve a sajtótájékoztatón Veres András. A kommunista diktatúra mártír papjának nevét viselő közhasznú alapítvány kuratóriumának tagja lesz még Szabó Tamás püspök, a további résztvevőket az MKPK titkára a még zajló egyeztetésekre hivatkozva egyelőre nem kívánta megnevezni.

Veres András elmondta, hogy az alapítvány fő feladata a kutatások megszervezése és összehangolása. Hangsúlyozta, hogy “semmiképpen sem egyes konkrét személyeknek a vizsgálatára törekszik majd ez a munka”, hanem annak bemutatására, milyen körülmények között kellett annak idején az egyes embereknek, az egyes egyházi intézményeknek helytállniuk.

A püspök hozzátette: reményeik szerint a kutatások alapján olyan összkép alakul ki, amely reálisabb történelmi látást jelent, és amelynek alapján az egyes ember cselekedeteit is objektívebben lehet megítélni. Arra a kérdésre, összefügg-e mindez az Élet és Irodalom című lapban nemrégiben megjelent írásokkal, amelyek szerint több katolikus egyházi személyiség a Kádár-rendszerben kapcsolatban állt a titkosszolgálattal, a püspök azt mondta: természetesen, “nem járunk becsukott szemmel”.

Veres András közölte: a konferencia nem fogalmazott meg egységes nyilatkozatot a cikkek ügyében, mivel egy évvel ezelőtt a kérdésben már állásfoglalást adott ki, és az akkor leírtakat ma is érvényesnek tartja. Kiemelte: céljuk, hogy “abszolút teljes”, minél objektívebb képet adjanak az egyháztörténelem 1945 utáni időszakáról. Ez magában foglalja: előfordulhat, hogy “az egyház gyengeségei is felszínre jönnek” – jegyezte meg.

Az MTI úgy tudja, hogy a testület a jövő héten körlevelet tesz közzé az országgyűlési választásokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik