Belföld

A megye legnagyobb szolgáltatója

Kétszáznegyven szabolcsi és zempléni település március 6-án megalakította a megye legnagyobb közszolgáltatással foglalkozó cégét. A lakossági hulladékgyűjtést és -feldolgozást végző cég még az idén kilencmilliárdos beruházásba kez

Gazda László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy megalakult az a konzorcium, amelynek az összes (229) megyei és tizenkét zempléni település a tagja. A cég az ország egyik legnagyobb vidéki hulladékgazdálkodással foglalkozó cége lesz, hatszázezer ember ellátását biztosítja majd.
A vállalkozás egy harmincötmilliárd forintos beruházás megvalósítása során a megye összes korszerűtlen szeméttelepét megszünteti majd, és megszervezi a korszerű hulladékgazdálkodás feltételeit. Az érintett összes településen szelektív hulladékgyűjtést valósítanak meg, a kommunális hulladék elszállítását kistérségi szinteken közösen szervezik meg. A kistérségekben tárolókat építenek, ahol a szemetet „deponálják”. Innen kerülnek a három nagy régiós szeméttelepre. Előtte a hulladékot válogatják, és újrahasznosításra is alkalmassá teszik.

Gazda Lászlót elmondta: a konzorcium megalakulása után, heteken belül aláírják a szerződést Brüsszellel az uniós támogatásról. Első lépcsőben a konzorcium 9 milliárd forintos támogatást nyert el. Ennek felhasználásával még az idén elkezdődik a három új korszerű regionális szeméttároló telep építése. Kisvárda és Nagyecsed közelében új tárolókat építenek zöldmezős beruházás során. Nyíregyháza mellett a meglévő szeméttelepet korszerűsítik és bővítik. A közbeszerzési eljárásokat követően ősszel az építkezés is megkezdődhet. A beruházás második üteme, köztük a meglévő szeméttelepek rekultiválása a 2007-ben kezdődő új uniós költségvetési évben kezdődik majd meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik