Belföld

Megúszhatjuk az árvízet

A hétvégi havazás miatt jelentősen megnőtt az árvízvédelmi készültség, illetve már 203 ezer hektár áll víz alatt. Ennek ellenére a szakemberek optimistán látják a helyzetet, szerintük ugyanis elkerülhető egy számottevő árvíz.

Bálint Gábor, a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Kht. főmunkatársa annak ellenére látja optimistán a kialakult ár és belvízvédelmi helyzetet, hogy az elmúlt napok időjárása, és a nagy hótakaró kedvezőtlen volt az országnak. „Jelenleg nincs olyan helyzet, hogy mindenki a gátra menjen” – magyarázza a szakember a FigyelőNetnek, aki szerint bár az átlagosnál nagyobb lehetősége van egy árvíz kialakulásának Magyarországon, a konkrét adatok mégsem támasztják ezt alá. Bálint Gábor elmondta, hogy kevés olyan terület van hazánkban, ahol önmagában a hóolvadással kialakulhatna árvíz, ehhez ugyanis még számottevő csapadék is szükséges. Hangsúlyozta: még akár szerencsésen is eloszolhat a hótakaró. 

Emelkedik a Tisza vízszintje


A csapadék következtében a keleti országrészben több folyón árhullám alakult ki. A Tisza, Túr, Szamos, Kraszna, Berettyó, Sebes-Körös, Fekete-Körös, Fehér-Körös romániai szakaszán újabb árhullám levonulás indult meg, helyenként jelentős vízszintemelkedést mértek. Ennek hatása már a magyarországi szakaszokon is érezhető lett, a mai nap folyamán további áradások várhatók. A Kraszna másodfokot, a Túr elsőfokot meghaladó szinteket érhet el, a Szamos a készültségi szint alatt marad. A Tiszán a jelenlegi vízállásokhoz képest 1-1,5 méteres további vízszintemelkedés várható, de még így is a készültségi szint alatt marad. A Zagyva középső szakaszán is hirtelen vízszintemelkedést mértek.

Nőtt az árvízvédelmi készültség

Míg vasárnap 163, addig hétfőre már 404 kilométeren rendelték el az árvízvédelmi készültséget. A Tisza-völgyben a mellékfolyókon megindult áradás miatt több védvonalon kellett árvízvédelmi készültséget elrendelni. Elsőfokú készültség van a Krasznán, a Berettyón, a Sebes–Körösön és a Fekete-Körösön, míg másodfokú a készültség a Hortobágy-Berettyón. 


203 ezer hektáron áll a belvíz

Jelenleg 70 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség ebből 32 szakaszon elsőfokú, 34 szakaszon másodfokú és 4 szakaszon harmadfokú. A hétvégi csapadék miatt az elöntött terület nagysága kissé növekedett, jelenleg ugyanis 203 ezer hektár áll víz alatt.

Csapadékos lesz az idő


Az elmúlt 24 órában több helyen mértek jelentős csapadékot, döntően hó formájában. A Duna külföldi vízgyűjtőjén a területi átlag 5-8 milliméter, a Felső–Tisza vízgyűjtőjén 20-25 milliméter volt. Erdélyben átlag 20-25 milliméter, volt a csapadék. A következő napokban tőlünk dél, délkeletre lévő ciklon hátoldalán hideg, váltakozó nedvességű levegő áramlik a vízgyűjtők térsége fölé. Hatására főként az Alpok és a Kárpátok vidékén többfelé, másutt csak néhol várható havazás, hózápor. A lehulló csapadék mennyisége az Alpok és a Kárpátok térségében 5-10 milliméter, másutt csapadéknyom és 5 milliméter között valószínű. Szerdán nyugat felől újra ciklon érkezik, ezért akkor nyugaton, csütörtökön már másutt is erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé valószínű havazás, havas eső, majd északkelet kivételével eső. Utána is marad a gyakran felhős, csapadékos idő, szombaton újabb ciklon vonul át a vízgyűjtők fölött, amely miatt sokfelé valószínű további csapadék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik