Belföld

Közvélemény-kutatók szerint nem élünk rosszabbul

Az emberek többsége nem érzi úgy, hogy rosszabbul élne, mint négy évvel ezelőtt – közölték három közvélemény-kutató intézet képviselői a közszolgálati televízióban.

A Magyar Televízió politikai magazinja, A szólás szabadsága a Tárki, a Szonda Ipsos és a Capital Research közvélemény-kutatót kérte fel arra, hogy felmérje: egyetért-e a magyar lakosság a Fidesz választási plakátjainak azon megállapításával, miszerint rosszabbul élne most, mint négy évvel ezelőtt. A Tárki felmérése szerint a megkérdezettek 59 százaléka nem értett egyet ezzel, 37 százalékuk hasonló állásponton van, 4 százalékuk nem tudja eldönteni.

A Szonda Ipsos adatai szerint a válaszadók 56 százaléka utasította el a Fidesz állítását, 33 százalékuk helyeselt, 11 százalékuk nem tudott válaszolni. A Capital Research eredménye azt mutatja, hogy az emberek 54 százalékának más a véleménye, 38 százaléka ért egyet a legnagyobb ellenzéki párttal, 8 százalékuk bizonytalan.

Batiz András kormányszóvivő a kormányerők számára kedvező eredményt egyebek között azzal kommentálta a műsorban, hogy az emberek nem szeretik, ha mások mondják meg helyettük, ők hogyan élnek, hogyan érzik magukat. Az emberek elutasítják ezt – hangsúlyozta a szóvivő, aki szerint a Fidesz kampányjelszavát elutasítók most jobban élnek, mint négy évvel ezelőtt.

A műsorban ismertetett adatokkal szemben Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője azt mondta, az emberek “40-45 százaléka rosszabbul él”, és emiatt szomorúságának adott hangot. Az ellenzéki politikus szerint “a tények azt támasztják alá, hogy az emberek többsége rosszabb körülmények között él, mint négy évvel ezelőtt”, csak az emberek nem szeretik bevallani, hogy rosszabbul élnek, ezért megszépítik a múltat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik