Belföld

A kisebbségi mandátumokról nem lesz rendkívüli ülés

Jelen ciklusban az Országgyűlés már nem tárgyalja a kisebbségi kedvezményes mandátumról szóló törvényjavaslatot - írta Szili Katalin házelnök az Országos Cigány Önkormányzatnak (OCÖ) címzett válaszlevelében.

Az OCÖ vezetése február végén fordult az ügyben Sólyom László köztársasági elnökhöz, Szili Katalinhoz, a négy parlamenti párt vezetőjéhez és a négy roma származású honatyához. A szervezet akkor azt kérte, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésnapon tárgyalja meg a kisebbségi kedvezményes mandátumról szóló törvényjavaslatot.

Szili Katalin, az OCÖ honlapján közzétett válaszlevelében azt írta: a törvényjavaslat általános vitáját az Országgyűlés lefolytatta, azonban a frakciók egyetértésének hiányában a tárgyalás folytatására már nem került sor. Miután az elérő álláspontok nem közeledtek egymáshoz, az indítvány elfogadására a jelen országgyűlési ciklusban reálisan már nincs esély.
Balog József, az OCÖ elnökhelyettese az MTI-nek elmondta, a szervezet sajnálattal vette tudomásul: a parlamenti pártok nem érzik annak felelősségét, hogy újabb alkotmányos mulasztást követnek el. „A cigányságot helyi szinten, a települési önkormányzatokban képviselő roma közösségi vezetők elveszítik azt a lehetőséget, hogy hatékonyan tudjanak kiállni a cigány emberekért” – hangsúlyozta. Mint elmondta, az OCÖ vezetése további lépéseket fontolgat, az ügyben alkotmányjogászokkal tárgyal.

A házelnök hozzátette: a Fidesz kezdeményezésére jövő szerdára összehívta a parlament rendkívüli ülését. A napirenden a nagyobbik ellenzéki párt Otthonteremtés Plusz programja megvalósításához szükséges törvénymódosításról szóló törvényjavaslata, a 14. havi nyugdíjra vonatkozó előterjesztése és „A be nem jegyzett Nomentana Kft. megalakításával és működésével kapcsolatban felmerült kérdések” tisztázására felállítani kezdeményezett vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló határozati javaslata szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik