Belföld

Határok nélkül együtt cselekedni

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Nyíregyháza támogatni kívánja a romániai testvérmegyéket az európai uniós csatlakozási felkészülésben.

Ennek lehetőségeiről, mikéntjéről tartottak tanácskozást a napokban, Gazda László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg közgyűlési elnökének kezdeményezésére. A megbeszélésen részt vett Markó Béla, az RMDSZ elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese, és Szabó István, a Szatmár megyei tanács elnöke is.
– Hat testvérmegyénk van Romániában: Hargita, Kovászna, Szatmár, Máramaros, Maros és Beszterce megye – mondotta Gazda László. Nekünk és nekik is fontos, hogy az EU-s csatlakozási folyamat minél zökkenő mentesebb, gyorsabb és hatékonyabb legyen. Ez a térség akkor tud felemelkedni, hogyha kihasználjuk a partnerségben rejlő kapcsolatokat, és együtt készítjük a programjainkat. Felajánlottuk, hogy szívesen fogadunk fiatal szakembereket, s két hónapos kurzusokon biztosítjuk a felkészülésüket, ellátásukat. Azt javasoltuk, hogy egy-egy nagy projektre koncentráljunk – mondotta Gazda László.
Markó Béla szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg tapasztalatai számukra azért is nagyon fontosak, mert ez a megye számos gonddal, bajjal küszködött az utóbbi években, de ezek nagy részét sikerült megoldani. Nyíregyháza története sikertörténet is. Az erdélyiek gazdasági, kulturális együttműködési lehetőségeket kínálnak. Kiemelt, közös figyelmet érdemlő beruházásként említette a Nagybányáról Magyarországra induló gyorsforgalmi utat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik