Belföld

Kuncze: a politika nem mert hozzányúlni az egészségügyhöz

Kuncze szerint a következő kormányzati ciklusban az egészségügy reformja, a kisebb állam létrehozása és az adóreform lesz a politika legfontosabb feladata – közölte az SZDSZ elnöke.

Kuncze Gábor a 2002 és 2006 közötti időszakot értékelve a parlament fontos eredményei közül kiemelte az Országgyűlés heti ülésrendjének visszaállatását, az üvegzsebtörvényt és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényt, a diplomás minimálbér bevezetését, a sorkötelezettség eltörlését és az adócsökkentést.

Ugyanakkor kifogásolta, hogy a politika nem tudta növelni a parlament tekintélyét, és nem tudta visszaszerezni megtépázott megbecsülését, így az emberek ma még nagyobb kétkedéssel tekintenek rá, mint négy évvel ezelőtt. Kritikával illette az egészségügyet, amelynek átalakítása ebben a kormányzati időszakban nem valósult meg, mivel a politika nem mert hozzányúlni. A pártelnök a következő időszak fontos céljának nevezte az egészségügy átalakítását, amelyet a liberálisok a több biztosítós modell bevezetésével képzelnek el, ugyanis szerintük a versennyel magasabb színvonalú szolgáltatást kapnának az emberek, és megszűnne a hálapénz is.

Kuncze szerint a következő négy évben csökkenteni kell az állam méretét: az államnak vissza kell vonulnia oda, ahol tényleg vannak feladatai, hogy azokat a jelenleginél hatékonyabban, olcsóbban lássa el. Emlékeztetett, hogy az idén a kisebb parlamentről szóló négypárti egyeztetéssorozaton a pártok nem tudtak megállapodni, és az önkormányzati testületek létszámának megfelezésére vonatkozó törvényjavaslatot sem vette napirendre a parlament, noha látszólag a pártok támogatták a csökkentést.

A pártelnök hangsúlyozta, hogy a következő ciklus lényeges feladata az adóreform végrehajtása, amelyben az SZDSZ egykulcsos, 20 százalékos adót tűzött ki célul, mivel szerintük ezzel lehet beszállni a térség adóversenyébe, ezzel lesz Magyarország továbbra is vonzó a befektetőknek, és ez teremt munkahelyeket is. Álláspontja szerint a jövőben olyan gazdaságpolitikát kell folytatni, amely a magyar gazdaságot fenntartható, hosszú távú növekedési pályán tartja, ezzel az állam olyan körülményeket teremthet, amelyek több munkahelyet eredményeznek. Hozzátette: versenyképes gazdasággal érhetők el a szociális célok is, legyen szó több támogatásról vagy nyugdíjemelésről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik