Belföld

Új megoldás a családon belüli erőszakra

A büntetőeljárásról szóló törvény módosításával július 1-jétől lehetővé vált, hogy családi erőszak esetén bíró tartsa távol a bántalmazót. A civilszervezetek szerint ez álságos megoldás, mivel az áldozat nem várhat a bíróságra, ha közben bármikor megverhetik.

Nők az elsődleges áldozatok

A statisztikai adatok szerint a partner-bántalmazás az esetek 95 százalékában férfi elkövetőt és nő áldozatot jelent. A nyugati és a hazai adatok is azt mutatják, hogy minden ötödik nő él vagy élt valaha olyan kapcsolatban, ahol partnere rendszeresen testileg bántalmazta őt.  A NaNE számításai szerint egy nőnek nyolcszor annyi esélye van, hogy férje vagy élettársa ölje meg, mint hogy idegen támadó, például egy rabló.



A parlamenti ciklus utolsó napján, február 13-án fogadták el azt a büntetőeljárási módosítást, amellyel – új jogintézményként – 2006. július 1-jétől bevezetik a távoltartást. Az új intézkedés értelmében azt, akit családon belüli erőszakkal vádolnak, a bíróság kötelezheti, hogy hagyja el lakását, illetve tartsa távol magát a bántalmazottól, annak lakó- és munkahelyétől, és az általa látogatott nevelési, egészségügyi intézménytől.

A törvény szerint a távoltartás akkor rendelhető el, ha megalapozottan feltehető, hogy az elkövető lakókörnyezetben hagyása esetén a sértett tanú befolyásolásával vagy megfélemlítésével meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást, illetve a megkísérelt vagy előkészített bűncselekményt véghezvinné, vagy a sértett sérelmére újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

Nem a legjobb megoldás

A Nők a nőkért, együtt az erőszak ellen egyesület (NaNE) évek óta küzd, hogy bevezessék a távoltartást, csak nem éppen ebben a formában. Tóth Gyöngyi, a NaNE munkatársa szerint egyáltalán nem elég ez a módosítás, sőt paródiája annak, amit a civilszervezetek kértek a politikusoktól.

„Ebbe a módosításba bele van építve a katasztrófa, ugyanis éppen az maradt ki, hogy a környezet azonnal reagálhasson az erőszakra” – magyarázza a FigyelőNet kérdésére Tóth Gyöngyi. Hozzátette: ne várja senki az áldozattól, hogy feljelentést tesz. Elmondása szerint ugyanis nem az áldozat fogja feljelenteni erőszak esetén azt, akivel egy háztartásban él, hogy aztán ölbe tett kézzel várja a bírósági döntést, miközben bármikor és esetleg durvábban megverhetik.

Az egyesület munkatársa inkább az osztrák vagy a német modellt vezette volna be, azaz ne a bíróságra várjon a sértett, hanem közvetlenül a bántalmazás után is eltávolítható legyen az erőszakoskodó. „Ha egy rendőr a bejelentés után kimegy a családhoz, és látja hogy erőszak történt, akkor hozhassa meg ő a távoltartásról a döntést” – hozta fel ezt példaként a helyes megoldásra.

Van, akinek ez is megoldás

A törvény hiánya ellenére azért lesznek olyanok, akik fognak és tudnak is élni a távoltartás lehetőségével. Az egyesület munkatársa szerint azok lesznek képesek feljelentést tenni és távoltartást kérni, akik már nem élnek együtt a bántalmazóval, „csupán” zaklatni járnak vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik