Belföld

Fidesz: a kormány döntene a mesterképzés keretszámáról

A Fidesz programjának eleme a felsőoktatási törvény módosítása: az alapképzésből a mesterképzésbe jutók arányát nem törvényben szabályoznák, hanem a kormányra bíznák. A jelenlegi fix arányszám helyett a kormány dönthetné el minden évben, hányan mehetnek tovább.

Az új felsőoktatási törvény egyik legfontosabb pontjának módosítását tartalmazza a Fidesz programtervezete – értesült a Magyar Hírlap. A március elsején hatályba lépő új jogszabály szerint az alapképzésben tanulók 35 százaléka tanulhat tovább ingyen a mesterképzéseken. A lap információi szerint a Fidesz ezen a ponton módosítaná a törvényt, és minden évben a kormányra bízná annak eldöntését, abban az esztendőben hány hallgató mehet ingyenesen a mesterképzésre. Sió László, a Fidesz oktatási szakpolitikusának véleménye szerint ez a szabályozás túl merev, ezért az egyetemek kapacitása és a mesterképzésre felvételizők tudása alapján döntenék el, hogy hány államilag finanszírozott férőhelyet létesít az állam. A Fidesz számításai szerint a felsőoktatási intézmények kapacitása ezt megengedné, nem okozna többletköltséget a módosítás.

A Fidesz politikusainak korábbi nyilatkozatai alapján egyébként kötelezővé tenné az emelt szintű érettségit a felvételi tárgyakból, valamint megadná a lehetőséget az intézményeknek a választásra: osztott vagy osztatlan képzésben oktatnak egyes szakokon, például a művész- és tanárképzésben. A javaslatokat hivatalosan a Fidesz kongresszusának kell elfogadnia márciusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik