Belföld

Óvoda minden településre: honnan lesz óvónő?

A szocialisták akár képesítés nélküli óvónőket is alkalmaznának, hogy minden gyerek a lakóhelyén járhasson óvodába. A Fidesz szerint nem véletlen, hogy törvény szabályozza az óvodapedagógusok végzettségét.

Minden településen megvalósítható az óvoda, ennek személyi feltételei át- és továbbképzéssel, nyugdíjasok visszahívásával a legtöbb helyen biztosíthatók – mondta az oktatási tárca politikai államtitkára az MTI-nek. Az óvoda meghatározó lehet abból a szempontból, hogy nevelési-oktatási alapokat teremtsen az iskolai oktatáshoz – hangoztatta Arató Gergely. Hozzátette: ma nem minden gyerek tud óvodába járni, aki szeretne vagy mert nincs a településén óvoda, vagy mert nincs elég férőhely.

Az óvodák tekintetében is számítanak a kistérségi együttműködésre – mondta, hozzátéve: ez nyújt megfelelő szakmai hátteret az intézményeknek, ahol fejlesztő-pedagógus, logopédus és más szakemberek állnak rendelkezésre. A fenntartási költségekről kifejtette: az elképzelés nem igényel jelentős többletforrásokat, bár többen vennék igénybe a normatívát, ugyanakkor a rendszerben a gyermeklétszám csökkenése ezt ellensúlyozza.

A legtöbb településen van olyan épület, amely átalakítható óvodává vagy korábban óvodaként, általános iskolaként működött, de mára bezárták. Ezek az épületek alkalmasak arra, hogy ezekben óvodákat alakítsanak ki – mondta, hozzátéve: a legkisebb településeken, ahol csak néhány gyerek van, jogosultsága van a családi óvodának. A családi óvoda lényege, hogy egy otthoni, családi környezetben alakítják a feltételeket, amelyek révén egy kisebb csoportnyi gyerekről gondoskodni lehet – ismertette Arató.

A személyi feltételekről azt mondta: az a tapasztalatuk, hogy átképzéssel, továbbképzéssel, nyugdíjasok visszahívásával a legtöbb településen biztosíthatók. Vannak olyan kollégák, akik vállalnák, hogy ezeket az intézményeket működtetik, a részleteket a szakmai szervezetekkel közösen kell kialakítani – közölte. Hozzátette: át kell nézni, hogy melyek azok a feladatok, amelyekre szakképzett diplomás óvónők kellenek, és melyek azok a nagyobb óvodákban is létező kiegészítő feladatok, amelyeket megfelelő képzéssel, de nem diplomával rendelkezők is el tudnak látni. A nagy óvodában ez a dajkai munkakör – közölte

Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője az MTI-nek hétfőn elmondta: néhány hete még bentlakásos óvodákról beszélt a miniszterelnök, most pedig feltalálták az óvónők nélküli óvodát. Sió szerint az óvoda oktatási, nevelési intézmény, amelynek célja a gyerekek fejlesztése és nem gyermekmegőrzés. Az óvodáztatás kiterjesztése a hátrányos helyzetű gyerekek érdekében kell, hogy történjék, mert a két-három éves óvodai nevelés segítheti őket abban, hogy az általános iskola kezdetére ledolgozzák hátrányukat. Nem véletlen, hogy a közoktatási törvény pontosan szabályozza az alkalmazási feltételeket, és egyértelművé teszi, hogy az óvodában óvodapedagógusi végzettséggel lehet oktatási, nevelési feladatokat ellátni. Ez tehát kizárja a szocialista ötlet megvalósítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik